Sve vesti Svet

Pentagon objavio spisak vojne pomoći poslate u Ukrajinu

Pentagon objavio spisak vojne pomoći poslate u Ukrajinu

Pentagon je objavio izveštaj o vojnoj pomoći pruženoj Kijevu: od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, obim takve podrške dostigao je 5,6 milijardi dolara, a od dana kada je predsednik SAD DŽo Bajden stupio na dužnost – 6,3 milijarde dolara.

Moskva je više puta skrenula pažnju na opasnost da zapadne zemlje povećaju isporuke oružja Ukrajini. Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov upozorio je da militarizacija Ukrajine direktno ugrožava interese evropske i globalne bezbednosti. Uprkos ovim upozorenjima, SAD su ove nedelje najavile dodelu još jedne tranše vojne pomoći Kijevu za oko milijardu dolara.

Kako Pentagon navodi u svom izveštaju, vojna podrška koja je već pružena Ukrajini uključuje:

— više od 1,4 hiljade MANPADS Stinger;
— preko 6,5 hiljada protivoklopnih sistema Javelin;
– preko 20 hiljada protivoklopnih sistema drugih tipova;
— više od 700 bespilotnih letelica Switchblade;
-126 haubica 155mm i 260.000 granata za njih;
—108 taktičkih vozila za vuču ovih artiljerijskih oruđa;
-20 helikoptera Mi-17;
-200 oklopnih transportera M113;
— preko 7.000 komada malokalibarskog oružja i više od 50 miliona komada municije za njih;
— oko 75 hiljada kompleta pancira i šlemova;
—121 bespilotni avionski sistem Phoenix Ghost;
– kopnene protivbrodske krstareće rakete “Harpun”.

Pomoć Pentagona je takođe uključivala opremu za hemijsku, radiološku i biološku zaštitu, medicinski materijal, bezbedne komunikacione sisteme, eksplozive, „hiljade“ uređaja za noćno osmatranje, usluge satelitske komunikacije i finansiranje ukrajinske vojne obuke i održavanja.
Poslednji pasus dokumenta koji je objavio Pentagon sadrži sada već rutinsku formulaciju da će SAD „nastaviti da rade sa saveznicima i partnerima na identifikaciji i pružanju Ukrajini dodatnih mogućnosti za samoodbranu“.

U maju je predsednik DŽo Bajden potpisao zakon o Lend-Leaseu za Ukrajinu. Dokument, koji su odobrila oba doma Kongresa, osmišljen je da dodatno pojednostavi pružanje vojne pomoći Kijevu.

U pozadini ruske specijalne operacije za zaštitu Donbasa, koja je počela 24. februara, SAD i NATO saveznici nastavljaju da upumpavaju oružje Ukrajini. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport njime postaje legitimna meta.

Nulta Tačka/Novosti