Sve vesti Svet

PENTAGON PLANIRA RAZMENU OBAVEŠTAJNIH PODATAKA SA UKRAJINOM AKO RUSI NAPADNU

PENTAGON PLANIRA RAZMENU OBAVEŠTAJNIH PODATAKA SA UKRAJINOM AKO RUSI NAPADNU
Pisao Elena Vuk

Zvaničnici Pentagona tvrde da se sve radi o “izbegavanju eskalacije”, ali sigurno će Kremlj sasvim drugačije videti otkrića u ovom nedavnom izveštaju New York Times-a: “Pentagon radi na planu da Ukrajini pruži obaveštajne podatke na bojnom polju koji bi mogli pomoći zemlji da brže odgovori na moguću Rusku invaziju, rekli su visoki zvaničnici američke administracije.”

Ovog vikenda Ruska vojska je najavila povlačenje oko 10.000 vojnika u blizini ukrajinske granice po završetku onoga što je nazvala “vežbama obuke”. Ali zvaničnici Kijeva i Vašingtona postavljaju pitanja o oko 100.000 dodatnih snaga za koje se tvrdi da će biti okupljene u regionu. Suprotno tvrdnjama da je “invazija” predviđena za neki period u januaru, postoje značajni znaci da je ovo početak deeskalacije.

U izveštaju NY Times-a planiranje Pentagona trenutno u izradi predstavlja nepredviđenu situaciju koja bi omogućila Vašingtonu da pomogne u osujećenju bilo kakvog ruskog upada u Donbas “u realnom vremenu”. Ali većini zdravorazumskih spoljnih posmatrača čini se da je to recept za osiguranje da će SAD biti direktno uvučene u bilo kakav Rusko-Ukrajinski rat.

Nakon što je Ukrajinska vojska pokazala svoje navođene protivtenkovske rakete Javelin, prošle nedelje raspoređene u vežbama “živa vatra” u blizini proruskog regiona. Ali po svemu sudeći, snažan plan razmene obaveštajnih podataka označio bi ogromnu eskalaciju u angažmanu Američke vojske i obaveštajnih službi.

NY Times piše:

Ali predlog Pentagona za “delotvorne” obaveštajne podatke potencijalno je značajniji, rekla su dva američka zvaničnika. Informacije bi uključivale slike da li se ruske trupe kreću da pređu granicu. Takve informacije, ako se podele na vreme, mogle bi omogućiti ukrajinskoj vojsci da spreči napad.

Priroda deljenja u realnom vremenu takođe bi bila jasno usmerena na osiguranje da Vašington sledećeg dana ne čuje u novinama o iznenadnoj “Ruskoj aneksiji istočne Ukrajine”. Iako to nije eksplicitno navedeno u izveštaju, svako odobrenje takvog programa bi više nego verovatno uključivalo tajno prisustvo američkih obaveštajnih službi na terenu u regionu (naravno, to je vrlo verovatno već odavno slučaj).

Kao što je opisala jedna visoka bivša Obamina administrativna službenica, Evelyn Farkas, koja je bila zamenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, “Prva stvar koju možemo učiniti je delotvorna obaveštajna informacija u stvarnom vremenu koja kaže: “Rusi dolaze”,”. Dodala je: “Mi im kažemo, a oni to koriste da ciljaju Ruse.”

Ali kada bi ruska vojska znala da je takva pomoć SAD u ciljanju slučaj, ona bi odmah smatrala SAD direktnom stranom i agresorom u sukobu, otvarajući mogućnost brzog internacionaliziranog regionalnog rata usredsređenog na Ukrajinu.

U međuvremenu, lista Pentagonovih “opcija” koja se sastavlja ne staje na tome:

Lista ideja koja se sastavlja u Pentagonu i Beloj kući uključuje preusmeravanje helikoptera i druge vojne opreme koja je nekada bila dodeljena avganistanskoj vojsci u Ukrajinu, rekli su zvaničnici. Administracija takođe razmatra slanje dodatnih stručnjaka za sajber ratovanje u Ukrajinu. Sjedinjene Države i Britanija su poslale neke stručnjake da ojačaju odbranu u slučaju da Putin pokrene sajber napad na Ukrajinu ili unapred ili umesto kopnene invazije.

Kašnjenje u stvarnoj implementaciji američkog plana vezano je upravo za strah da bi Putin to shvatio kao dovoljno ozbiljnu provokaciju da pokrene planove invazije..

Mnogo će zavisiti od toga da li će se pregovori Rusije i SAD-NATO-a planirani za sledeći mesec zaista materijalizovati. Ruska strana je prošle nedelje objavila ono što kaže da su dogovoreni razgovori o “sigurnosnim garancijama” u vezi sa širenjem NATO-a na istok, koji će se održati u Ženevi.

Međutim, Bela kuća je do sada bila mnogo nejasna u pogledu nivoa posvećenosti pregovorima, a Jen Psaki pre nekoliko dana nije mogla potvrditi gde i kada će se razgovori održati.

Nulta Tačka/ZeroHedge