Sve vesti Svet

PENTAGONU NEDOSTAJE DOKAZ O VAKCINACIJI ZA VIŠE OD 100.000 CIVILNOG OSOBLJA A ROK ISTIČE!

Ubrzo nakon što je američka Uprava za hranu i lekove dala potpuno odobrenje za vakcinu koju su razvili Pfizer i BioNTech, u avgustu je ministar odbrane Lloyd Austin naložio da svi pripadnici službe prime vakcinu protiv COVID-19.

Samo nekoliko nedelja od predstojećeg roka za potpunu vakcinaciju osoblja, američko Ministarstvo odbrane (DoD) još uvek nema podatke o statusu vakcinacije protiv COVID-19 stotina hiljada njihovih civilnih zaposlenih, javio je CNN.

The Pentagon logo is seen behind the podium in the briefing room at the Pentagon in Arlington, Virginia, U.S., January 8, 2020. - Sputnik International, 1920, 13.10.2021

Pentagonu preti rok do 22. novembra da civilni radnici savezne vlade dobiju Pfizer vakcine, pre isteka roka za većinu aktivnih pripadnika službe. Međutim, iako je u vezi sa ovim poslednjim Odeljenje postiglo značajan broj vakcinisanih, sa više od 90% pripadnika službe potpuno ili delimično vakcinisanih, još uvek nije dobilo podatke o vakcinaciji za više od polovinu svojih zaposlenih u civilu.

Sa ukupnom civilnom radnom snagom od više od 765.000, podaci koje navodi ovo odeljenje pokazuju da je procenjeno da je 319.000 civila Ministarstva odbrane potpuno vakcinisano, dok je još 46.477 delimično vakcinisano. Brojevi uključuju pojedince koji su primili vakcinu preko lekarskog osoblja ministarstva ili su sami prijavili da su primili vakcinu.

U međuvremenu je registrovano više smrtnih slučajeva od koronavirusa među civilnom radnom snagom Ministarstva odbrane, zaposlenom širom SAD, sa najvećom koncentracijom u Vašingtonu i okolini, nego u vojnim redovima, potvrdili su podaci. 334 civila umrla su od COVID-19, dok su 62 službenika podlegla bolesti.

Sekretar za štampu John Kirby odbacio je navedenu zabrinutost da će ovo postati “veliko pitanje”, rekavši da Pentagon još radi na tome kako da osigura da njegovo civilno osoblje bude potpuno vakcinisano.

“Naši civilni radnici ovde, svoj posao shvataju vrlo ozbiljno, svoje obaveze prema porodicama i kolegama shvataju vrlo ozbiljno i mislim da imamo sva očekivanja da će i oni nastaviti da traže vakcine i nastaviće se sa vakcinacijom. Postoji niz administrativnih alata koje bi čelnici ovog odeljenja morali da osiguraju, da i naši civilni radnici dobiju vakcinu“, rekao je Kirby na brifingu za novinare u utorak.

Portparol Pentagona, major Charlie Dietz, takođe je citiran kao pokušaj da se otklone zabrinutosti. Prema njegovim rečima, podaci sa veb sajta su „nepotpuni“.

„Radna grupa za bezbedniju federalnu radnu snagu, koja sprovodi predsednički izvršni nalog, koja zahteva vakcinaciju saveznih zaposlenih i radnika po ugovoru, imaće zahteve o tome koje podatke Ministarstvo odbrane mora da prikupi za svoju saveznu civilnu radnu snagu, tako da bi uskoro trebalo da imamo više informacija o implementaciji“, rekao je on.

Postoje različiti rokovi za prijem odobrenih vakcina. Poslednji mogući datum za primanje prve doze Pfizer vakcine, date u dve doze u razmaku od 21 dan, je 18. oktobar. Najnoviji mogući datum za prvu dozu Moderne, koji je zahtevao četvoronedeljno čekanje, bio je 11. oktobar. Poslednji mogući datum za primanje jednokratne doze vakcine Johnson & Johnson je 8. novembar. Vazdušne snage SAD, koje su do oktobra u potpunosti ili delimično vakcinisale 95,4% aktivnih vazduhoplovaca, imaju raniji rok da se njihove aktivne snage potpuno vakcinišu do 2. novembra.

A vial labelled with the Pfizer-BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine is seen in this illustration picture taken March 19, 2021 - Sputnik International, 1920, 13.10.2021

Lider u vakcinaciji među oružanim snagama je američka mornarica koja ima rok do 28. novembra. Ponosi se sa 98% svojih aktivnih snaga, potpuno ili delimično vakcinisanih. Sve u svemu, američka vojska ima 96,7% vakcinisanih među aktivnim službenicima, uključujući potpuno i delimično vakcinisane, rekao je sekretar za štampu John Kirby na brifingu.

To ostavlja približno 44,700 aktivnih vojnika nevakcinisanih od ukupnog broja od 1,35 miliona. Podaci pokazuju da je vojska daleko nadmašila opštu populaciju SAD-a po broju primljenih vakcina, pri čemu je potonja zabeležila 78,4% vakcinisanih za one od 18 i više godina.

U međuvremenu, jedan visoki katolički zvaničnik u američkoj vojsci tvrdio je da vojnici imaju pravo da odustanu od naloga za primanje vakcine protiv koronavirusa ako bi to iz bilo kog razloga “moglo da im naruši savest”. Nadbiskup Rimokatoličke nadbiskupije za vojne službe u SAD-u, Timothy Broglio, izdao je saopštenje u kojem se kaže da, uprkos tome što je Vatikan utvrdio moralnu dozvoljenost ovih vakcina, uprkos perifernoj vezi sa pobačenim fetalnim ćelijama, vojnici i dalje imaju pravo da odbiju vakcinu.

„Niko ne sme biti primoran da primi vakcinu protiv Covid-19 ako bi to narušilo svetost njegove ili njene savesti“, rekao je Broglio.

U avgustu je američki ministar odbrane Lloyd Austin zatražio da svi pripadnici službe dobiju vakcine protiv COVID-19 nakon što je američka Uprava za hranu i lekove dala potpuno odobrenje vakcini koju su razvili Pfizer i BioNTech. Neki ogranci su, međutim, ponudili izuzetke. Vojska je, na primer, dozvoljavala odustajanje iz „legitimnih medicinskih, verskih ili administrativnih razloga“.

Nulta Tačka/Sputnik