Srbija Sve vesti

Penzionisani dr Radmilo Petrović preporučuje četvrtu pa i petu dozu vakcine protiv COVID-a

Penzionisani dr Radmilo Petrović preporučuje četvrtu pa i petu dozu vakcine protiv COVID-a

Vraćaju se korona histeričari na mala vrata, od Ive Udovičića do tviter doktorke Slavice pa sve do odavno penzionisanog Radmila Petrovića koji se danas pojavio u medijima sa novim predviđanjima i novom dozom panike.

Petrović je za domaće medije objasnio da bi povećanje broja zaraženih moglo da se desi i mnogo ranije, i rekao da je ovo novi epidemijski talas, ali da se nada da će biti blaži.

Ističe da je neophodno da osetljive grupe prime četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa.

„Ja mislim da sam o četvrtoj dozi prvi počeo da pričam još početkom godine, ta doza je neophodna za sve one koji su u rizičnoj grupi, starije od 65 i one čiji je imuni sistem malo tromiji“, rekao je on.

Stari epidemiolog je pokušao da razjasni ono što ni svetske studije ne mogu a tiču se imuniteta i zašto imunitet stečen prirodnim putem ili vakcinacijom ne traje duže od 6 meseci.

„Ovaj virus ima malo slabiju antigenu moć, malo slabije indukuje imuni odgovor kod ljudi i taj imunitet koji se stvori onda brže opada. Zato ima onih koji obole i dva puta. Isti slučaj je i sa vakcinacijom, taj minuitet ne traje dugo, kao što smo očekivali da bude 12 meseci, on traje nekih 5-6 meseci, pa treba primiti četvrtu dozu, a za one najrizičnije možda i peta doza vakcine“, rekao je Petrović.

„On je takve prirode iz grupe RNK virusa, koji se lako menjaju i mutiraju, pa sada posle ovog delta i omikrona može da se pojavi i još jedan novi soj“, istakao je on.

„Od ovog talasa zavisi kakav će biti onaj na jesen“
Epidemiolog Petrović smatra da se još uvek ne zna kakva će tačno biti situacija na jesen, kao i da od sadašnjeg talasa sve zavisi. Ističe da posebna opasnost od novih sojeva dolazi nakon završetka turističke sezone.

„Grčka je puna virusa, Austrija isto, okuženje je puno zaraženih ljudi, pa je moguće da ti koji se vrate sa letovanja donesu i novu varijantu virusa“, rekao je on i savetuje da se rizične grupe vakcinišu četvrtom dozom, a one grupe koje imaju slabiji imuni sistem i petom.

Prema Petroviću, za sada nema rizika od epidemije majmunskih boginja.

„Nema razloga da strahuijemo od majmunskig boginja, to je jedna infekcija koja se prenosiu intimnim kontaktom i to najčešće najintimnijim, dakle nema opasnosti za epidemiju“, zaključio je on.

NultaTačka