Pet izvanrednih načina na koje beli luk može poboljšati vaše zdravlje
Beli luk je moćna lekovita biljka i jedan od najčešće korišćenih začina u kuhinji. Poznat po svom oštrom ukusu i mnogim svojstvima koja podržavaju zdravlje, beli luk je svestrana superhrana bez koje vaša ishrana ne može.
Od davnina, beli luk je bio poštovan kao zdrava hrana sa brojnim upotrebama. Jedan od najranijih agenasa za „poboljšanje performansi“ poznatih čoveku, beli luk su koristili najraniji olimpijski sportisti u Grčkoj da poboljšaju svoju snagu, izdržljivost i atletske performanse.
Stari Egipćani su takođe verovali u moć belog luka i davali ga svojim radnicima i robovima kako bi povećali njihovu produktivnost. Drevni egipatski iscelitelji su takođe propisivali beli luk za bolesti cirkulacije, parazitske infekcije i malaksalosti.
U starom Rimu, beli luk se koristio za istu svrhu podrške snazi i izdržljivosti i davan je podjednako i mornarima i vojnicima. Beli luk je takođe našao primenu kao prirodni lek za stomačne probleme, ujede životinja, bolesti zglobova i napade.
U drevnoj Kini, istorijski zapisi pokazuju da se beli luk obično konzumirao sa sirovim mesom kao deo dnevne ishrane ranih Kineza. Takođe se koristio za očuvanje hrane i lečenje problema kao što su dijareja, infestacija crvima, umor, glavobolja, nesanica, pa čak i depresija.
U drevnoj Indiji, rodnom mestu ajurvedske medicine, sačuvani medicinski tekstovi otkrivaju da se beli luk koristio za lečenje srčanih bolesti, artritisa, raznih problema sa varenjem, parazitskih infekcija, umora i gube. Takođe se koristio za zarastanje posekotina i modrica, za jačanje libida i za promociju fizičke snage.
Danas je moderna nauka pronašla dovoljno dokaza da podrži većinu, ako ne i sve, drevne upotrebe belog luka.
5 Izuzetnih zdravstvenih prednosti belog luka
Evo pet načina na koje beli luk može da podrži vaše opšte zdravlje i dobrobit, prema nauci:
Štiti od srčanih bolesti
U studiji objavljenoj u Journal of Nutrition, istraživači su pregledali postojeće studije koje procenjuju efekte belog luka na hipertenziju, hiperholesterolemiju, brzinu pulsnog talasa (PWV, koji meri krutost arterija), C-reaktivni protein (CRP, marker upale) i koronarne arterijski kalcijum (CAC). Oni su izvestili da suplementacija belog luka, posebno sa ekstraktom starog belog luka, može pomoći u smanjenju dijastolnog i sistolnog krvnog pritiska, ukupnog holesterola, CRP, PWV i CAC. Ovi nalazi sugerišu da beli luk ima veliki potencijal za zaštitu od kardiovaskularnih bolesti.
Bake i deke neće imati pravo da žive?! Svetski ekonomski forum želi da zemlje donesu zakon o „dobu smrti“ https://t.co/VYNqU2JNGO
— Nulta Tačka (@NultaTackaSrb) December 15, 2024
Prirodno leči metabolički sindrom
Metabolički sindrom se odnosi na grupu stanja koja povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara. Prema pregledu kliničkih ispitivanja objavljenim u časopisu Journal of Ethnopharmacology, dokazano je da je beli luk efikasan protiv komponenti metaboličkog sindroma, budući da je prirodni antihiperlipidemik, antihiperglikemijski, antihipertenzivni i antiinflamatorni agens. Studije pokazuju da redovan unos belog luka dovodi do značajnog smanjenja obima struka, ukupnog holesterola, krvnog pritiska, holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), triglicerida u krvi, CRP-a i drugih markera upale.
Efikasno ubija ćelije raka
Beli luk i njegove aktivne komponente dugo su najavljivane kao obećavajući kandidati za terapiju raka. U studijama na životinjama i ćelijskim kulturama, beli luk je pokazao poželjnu sposobnost da efikasno ubija ćelije raka, ostavljajući normalne ćelije neoštećenima – nešto što nijedan lek protiv raka nije uspeo da uradi. Istraživači pripisuju organska jedinjenja sumpora u belom luku, koja uključuju alicin, aliin, ajoen, alil metil disulfid (AMDS), alil metil trisulfid (AMTS), dialil disulfid (DADS), dialil trisulfid (DATS), S-alil cistein (SAC) i S-alilmerkaptocistein (SAMC), za ovaj izuzetan podvig. Pokazalo se da ova jedinjenja ubijaju ćelije raka pluća, debelog creva, kože, dojke, štitaste žlezde, kostiju i prostate tako što potiskuju mutaciju gena, uklanjaju slobodne radikale, regulišu enzimske aktivnosti, inhibiraju savijanje proteina i suzbijaju proliferaciju raka, otpornost na apoptozu (programirana ćelijska smrt) i izbegavanje imunološkog nadzora.
Pomaže u upravljanju simptomima osteoartritisa
Studija objavljena u International Journal of Clinical Practice objavila je da jedinjenja u belom luku mogu pomoći kod osteoartritisa, uobičajenog oblika artritisa koji pogađa zglobove ruku, kolena, kuka i kičme. Istraživači su otkrili da su gojazne žene koje pate od osteoartritisa kolena doživele značajna poboljšanja u fizičkoj funkciji, ukočenosti zglobova i boli nakon uzimanja suplemenata belog luka tokom 12 nedelja. Neki stručnjaci ovu korist pripisuju antiinflamatornom jedinjenju belog luka, DADS. Pošto DADS može da se bori protiv upale ograničavanjem efekata proinflamatornih signalnih molekula, veruje se da pomaže u zaštiti hrskavice – tkiva koje štiti krajeve kostiju u zglobovima – od oštećenja izazvanih artritisom.
Pomaže u upravljanju dijabetesom
Pored toga što pomaže u snižavanju nivoa holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), beli luk takođe može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i čak poboljšati osetljivost na insulin kod dijabetičara. Nekoliko studija je otkrilo da redovno uzimanje dodataka koji sadrže do 1,5 grama belog luka može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi natašte u roku od jedne do dve nedelje. Kontinuirana suplementacija tokom 12 nedelja takođe može pomoći u snižavanju hemoglobina A1c ili glikovanog hemoglobina, mere prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja dva do tri meseca.
Prema studiji objavljenoj u časopisu Kineska medicina, organosumporno jedinjenje DATS je odgovorno za efekte belog luka na snižavanje šećera u krvi. Takođe se pokazalo da tretman uljem od belog luka ili DATS poboljšava lučenje insulina i povećava osetljivost na insulin kod životinja sa hemijski izazvanim dijabetesom.
Beli luk je aromatičan začin i moćna lekovita biljka koja nudi brojne zdravstvene prednosti. Ovu superhranu možete lako da uključite u svoju ishranu na različite načine, kao što je korišćenje za začinjavanje povrća, dodavanje u jela od pirinča, mešanje u kari i variva, pravljenje domaćeg sosa sa belim lukom ili korišćenje za pravljenje ukusnih sosova za testeninu. Uživajte u svojstvima belog luka koje podržavaju zdravlje tako što ćete ga redovno konzumirati.