Sve vesti Svet

PETORO MRTVIH U NORVEŠKOJ NAKON NAPADA LUKOM I STRELOM!

Pet osoba je poginulo, a još dvoje povređeno u Norveškoj, nakon što je jedan čovek upotrebio luk i strelu.

Policija je prvi put dobila informaciju o napadu u gradu Kongsberg, jugozapadno od glavnog grada Osla, juče, u 18:13 po lokalnom vremenu.

Muškarac star 37 godina uhapšen je zbog sumnje da je izvršio napad.

Policija istražuje da li je ovo bio teroristički čin, rekao je zvaničnik lokalne policije.

Premijerka Erna Solberg izjavila je da su izveštaji o ovom incidentu bili “užasni”.
“Razumem da se mnogi ljudi plaše, ali važno je naglasiti da policija sada sve drži pod kontrolom”, rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Navodi se da je napadač pokrenuo napad u supermarketu Coop Extra na zapadnoj strani Kongsberg-a. Jedan od povređenih bio je policajac koji u tom trenutku nije bio na dužnosti i bio je u radnji.

Zvaničnik ovog lanca supermarketa kasnije je potvrdio “ozbiljan incident” u njihovom objektu, dodajući da niko od njihovog osoblja nije fizički ranjen.

Šef lokalne policije Oyvind Aas potvrdio je da je napadač uspeo izbeći početni sukob sa policijom pre nego što je konačno uhapšen u 18:47 po lokalnom vremenu, 34 minute nakon početka samog napada.

Jedna žena/svedok je za lokalnu televiziju TV2 rekla da je čula komešanje i videla ženu kako se sakriva, a zatim “muškarca koji stoji na uglu sa strelama u torbici na ramenu i lukom u ruci”.

“Posle sam videla ljude kako beže. Jedna od njih je bila žena koja je držala dete za ruku”, dodala je ona.

Policija je dala izjavu za norvešku novinsku agenciju NTB da je napadač tokom incidenta koristio i drugo oružje, ne navodeći više detalja o tome.

Osumnjičeni je odveden u policijsku stanicu u gradu Drammen, gde je njegov branilac, Fredrik Neumann, rekao da je njegovo ispitivanje trajalo više od tri sata i da je njegov klijent odlučio da sarađuje sa vlastima.

JOŠ JEDAN KORAK KA OSTVARENJU CILJA: ČUVENA KOMPANIJA ,,LEGO” PRAVI ,,BESPOLNE” IGRAČKE ZA DECU

Dodao je da osumnjičeni ima majku iz Danske i oca Norvežanina.

Norveška ministarka pravde Monica Maeland rekla je novinarima da policija još ne zna da li je to teroristički akt ili ne i ne može komentarisati detalje koji se pojavljuju u vezi sa osumnjičenim.

Policijska tužiteljka Ann Irén Svane Mathiassen rekla je za TV2 da je ovaj čovek/napadač živeo u Kongsberg-u nekoliko godina i da je već poznat policiji.

Norveška policijska uprava naredila je svim službenicima širom zemlje da nose vatreno oružje kao dodatnu meru opreza. Inače policija u ovoj skandinavskoj zemlji nije naoružana.

“Policija zasad nema naznaka da je došlo do promene nacionalnog nivoa pretnje”, navodi se u saopštenju uprave.

Nulta Tačka/BBC

O uredniku

Elena Čakar