Region Sve vesti

PEVAČICA IZ HRVATSKE: NEĆU DA PEVAM SAMO ZA VAKCINISANE, TO BI BILO KAO DA PEVAM HITLERU!

DRUŠTVENIM mrežama zadnja dva dana širi se status splitske pevačice Uršule Najev koja, kako je objavila, odbija da nastupa pod aktuelnim covid-merama.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Najev je u podužem statusu, koji je od subote skupio preko 3 hiljade reakcija, objasnila zašto ne želi  da nastupi.

“Dosad sam se suzdržavala od većeg javnog diskursa na ovu temu.

Sutra se trebalo na splitskoj Rivi održati koncert “For Amy”, muzički projekt koji sam sa svojim bendom pripremala celo prošlo leto uz veliki emotivni, profesionalni, vremenski, fizički, umetnički, organizacijski i finansijski ulog te premerno (kao i posljednji put u celosti) izvela na hvarskoj Venerandi. Program na Rivi otkazan je po naredbi vladajućih. Organizatori su se potrudili i prilagodili program novim uslovima – koncerti koji su ovih dana trebali biti održavani po gradu biće održani na drugim lokacijama i u drugim terminima uz kontrolirane uslove – potvrde o vakcinisanju (besplatno) ili dokaze o sveže obavljenom negativnom Covid testu (Svetog Petra kajgana)”, piše na početku.

OSTALO JE JOŠ PAR GRANA LJUDSKE VRSTE KOJI IDU NA KONCERTE, FESTIVALE I JEDU U MEKDONALDSU! BOJKOT SVIH POLUPANIH MUZIČARA I TROVAČNICA!

Pevanje samo za publiku koja mora imati covid-potvrde uporedila je sa pevanjem na Hitlerovoj godišnjici braka.

“”For Amy” nije jedan od programa koji će se izvesti u takvim uslovima. Primarni razlog je nemogućnost mene kao i par drugih članova benda da oslobodimo odgovarajući novi termin. S velikim grčem u trbuhu i bolom u srcu javno izjavljujem kako koncert ne bih pristala održati i da smo u mogućnosti uskladiti termin. Pevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, a sudeći po cenama Covid testova očito i statusnoj, za mene je isto što i pevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka.

Svesno održavanje koncerta na kojem ne može prisustvovati moja porodica, moji prijatelji i moja publika bez da se prethodno vakcinišu ili izdvoje iznos skoro polovine troškova mesečnih režija izjednačavalo bi me s ljudskim dnom”, piše.

“Oštro osuđujem svaku legalizaciju mita (“vakciniši se i dobićeš besplatne karte za pozorište”) i terora (“vakciniši se ili nećeš ući u bolnicu osim ako ti fali pola noge”). Apropo mita, predlažem vladajućima da promene strategiju i prilagode je korisnicima. S obzirom na to da vrlo mali broj građana Republike Hrvatske posjećuje pozorišta, izložbe, koncerte, bioskope i sl., smatram da bi puno veći odaziv nastao kad bi modifikovali sredstva potkupljivanja i umesto besplatne kulture poklonili besplatne bonove za hranu i piće. Idealna formula bi bila kad bi uspeli akutno legalizovati prostituciju i preuzeti troškove konzumacije korisnika uz slogan “Nemoj se brčit ako želiš pit’, jist’ i prčit’!” To su ipak 3 svetinje naroda hrvatskog, upotriebite logiku”, piše.

KONCERT U HVARU Ana Uršula Najev večeras na Venerandi izvodi glazbeni  hommage u čast legendarne Amy Winehouse | Dalmatinski portal

“I dok deo mene strahuje da ću zbog javnog mišljenja koje se protivi mišljenju zakona koji krši sam sebe imati posledice apropo profesionalnih angažmana, drugi deo mene ima bol u nježniku i ne smatra život u polju tako sudbonosno lošim.

Još jednom, s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može da dođe moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uslove vladajućih diktatora”, zaključuje.

Na kraju je objavila i pesmicu:

Samo se srcem dobro vidi. ❤
Puno ljubavi i pozdrava uz dio novonastalog pjesmuljka:
imaš pravo na slobodu
sve dok slušaš nas
imaš pravo na slobodu
al u fašizmu je spas
imaš pravo na slobodu
sve dok ne dižeš glas
imaš pravo na slobodu
al mi biramo za vas
majka diktatura
i otac nacizam
uloge su ovce
u filmu totalitarizam
imaš pravo na izbor
sve dok izbor je naš
zato dođi na izbore
da nam opet glas daš
ref.
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeee
beeeeeeeeeeee

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”