Sve vesti Svet

Pfizer „iznenađen“ tužbom koju je Moderna pokrenula protiv ove kompanije zbog moguće krađe mRNA tehnologije

Pfizer „iznenađen“ tužbom koju je Moderna pokrenula protiv ove kompanije zbog moguće krađe mRNA tehnologije

Moderna tuži Pfizer i njegovog partnera BioNTech za kršenje patenta, tvrdeći da su kompanije kopirale njenu mRNA tehnologiju da bi razvile svoju vakcinu protiv COVID-19.

Podnoseći tužbe i u SAD i u Nemačkoj u petak (26. avgusta), Moderna je saopštila da veruje da je vakcina Pfizer-BioNTech prekršio prava na patentiranu mRNA tehnologiju koju je počela da razvija godinama pre nego što je pandemija zavladala.

Moderna je rekla da su njeni naučnici počeli da rade na ovoj tehnologiji 2010. godine.

„Pfizer i BioNTech su uzeli četiri različita kandidata za vakcinu za klinička ispitivanja, koja su uključivala opcije koje bi išle u pravcu inovativnog puta Moderne“, navodi kompanija u saopštenju za javnost.

„Pfizer i BioNTech su, međutim, na kraju odlučili da nastave sa vakcinom koja ima istu tačnu hemijsku modifikaciju mRNA kao [Moderna vakcina] Spikevax“.

VELIKI RESET se desio krajem XIX veka- Nova epizoda emisije Istočnik (VIDEO)

„Ponovo, uprkos tome što su imali mnogo različitih opcija, Pfizer i BioNTech su kopirali Modernin pristup za kodiranje šiljastog proteina pune dužine u formulaciji lipidnih nanočestica za koronavirus“, dodala je firma.

Izvršni direktor Moderne Stefan Bancel rekao je u petak da kompanija podnosi tužbe „kako bi zaštitila inovativnu mRNA tehnološku platformu u kojoj smo pioniri, gde smo uložili milijarde dolara u kreiranje i patentirali tehnologiju tokom decenije koja je prethodila pandemiji COVID-19“.

„Pfizer-BioNTech još nije u potpunosti pregledao tužbu, ali smo iznenađeni sudskim sporom s obzirom da je vakcina Pfizer-BioNTech COVID-19 zasnovana na BioNTech-ovoj vlasničkoj mRNA tehnologiji i koju su razvili i BioNTech i Pfizer“, rekao je portparol kompanije Pfizer.

„Ostajemo uvereni u našu intelektualnu svojinu koja podržava Pfizer-BioNTech vakcinu i energično ćemo se braniti od navoda tužbe“.

Nulta Tačka/Fortune