Sve vesti Svet

Pisac Salman Ruždi izboden na bini u Americi

Pisac Salman Ruždi izboden na bini u Americi

Pisac Salman Ruždi povređen je nakon što je izboden na bini uoči govora koji je trebalo da održi u Čautauki, blizu Bafala u Americi.

On je prisustvovao diskusiji o Sjedinjenim Državama kao azilu za pisce i druge umetnike u egzilu i kao domu za slobodu kreativnog izražavanja.

Ruždi je ranije dobijao pretnje smrću zbog svog pisanja, a njegova knjiga “Satanistički stihovi” zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer mnogi muslimani smatraju da je bogohuljenje. Godinu dana kasnije, pokojni iranski lider ajatolah Ruholah Homeini izdao je fetvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

Ponuđena je i nagrada od preko 3 miliona dolara za onoga ko ubije Ruždija. Iranska vlada se odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antirušdijevsko raspoloženje ostalo. 2012. godine, poluzvanična iranska verska fondacija podigla je nagradu za Ruždija sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara.

Prema aplikaciji CovPassCheck ministar zdravlja Nemačke je poslednji put vakcinisan pre 271 dan

Ruždi je pao na pod, a prisutni su uhvatili napadača.

Pojedini američki mediji navode da je pisac izboden oštrim predmetom.

Njegovo stanje trenutno nije poznato.

Više desetina prisutnih je evakuisano posle napada.

U Srbiji je takođe poznat i po tome što je vređao Petera Handkea, zato što se protivio NATO bombardovanju i satanizaciji Srba.

Nulta Tačka/Novosti