Sve vesti Svet

PITATE SE ODAKLE ZAGAĐENJE?! KINA SE „ZALAŽE“ ZA POVEĆANJE ZAGAĐENJA JOŠ JEDNU DECENIJU

Doprinos komunističke Kine klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgovu u Škotskoj bila je „najava“ emisija CO2 koja obuhvata povećanje proizvodnje zagađenja u Kini u narednih nekoliko godina.

Kineski predsednik Si Đinping i dalje tvrdi da će njegova zemlja nekako preokrenuti ove trendove u vrlo kratkom vremenskom periodu i postati „ugljenično neutralna“ pre 2060. godine.

PITATE SE ODAKLE ZAGAĐENJE?! KINA SE „ZALAŽE“ ZA POVEĆANJE ZAGAĐENJA JOŠ JEDNU DECENIJU

South China Morning Post (SCMP) je u petak opisao kinesko obećanje o klimi kao „skromno“ i „razočaravajuće“ za klimatske aktiviste COP26, koji se zalažu za „neto nulu“ širom sveta do 2030. godine.

Kina, najveći svetski zagađivač, ispumpava više gasova staklene bašte nego sve druge industrijalizovane zemlje zajedno. Kina trenutno prolazi kroz ozbiljnu energetsku krizu i prošle nedelje je naredila „potpuno“ povećanje proizvodnje uglja za napajanje svojih elektrana.

SCMP je izvestio da Kina pokušava da umiri klimatske aktiviste izgradnjom eksponiranih projekata vetro parkova i solarne energije – što je besmisleno osim teatralnosti, pošto solarni paneli i vetrenjače ne apsorbuju magično emisije iz elektrana na ugalj – i intenzivira projekte pošumljavanja, koji prerađuju ugljenik, ali sva drveća u Aziji biće pod velikim pritiskom da progutaju sav gas koji će Kina proizvesti dok sagoreva rekordne količine uglja.

Nulta Tačka