Sve vesti Svet

Počinje arapsko proleće 2: Iračani izlaze na ulice u znak protesta izazvano skokom cena hrane

Počinje arapsko proleće 2: Iračani izlaze na ulice u znak protesta zbog skoka cena hrane

Sa troškovima robe koji dostižu dnevne rekordne visine, a cene hrane daleko prevazilaze nivoe viđene u istorijskoj 2011. godini, kao rezultat kolapsa ruskog i ukrajinskog izvoza hrane…

… i predstojeća ruska zabrana trgovine đubrivom…

.. sve glasnije pitanje na usnama geopolitičkih stratega je kada, a ne da li će se globalni protesti zbog hrane ponovo pojaviti i početi rušiti nestabilne – ili možda stabilne – vlade širom sveta u reprizi revolucija Arapskog proleća 2011. godine, ovo široko rasprostranjeno negodovanje javnosti počelo je kao rezultat porasta cena hrane.

Čini se da je odgovor “sada”, jer su, kako prenosi Al Džazira, u sredu izbili protesti na siromašnom jugu Iraka zbog povećanja cena hrane koje su zvaničnici pripisali sukobu u Ukrajini. Ovde je tokom protekle nedelje cena jestivog ulja i brašna naglo porasla na lokalnim tržištima pošto su vladini zvaničnici različitim izjavama i merama pokušavali da odgovore na sve veći gnev.

Danas je frustracija javnosti zbog ovih astronomskih cena konačno proključala, a više od 500 demonstranata okupilo se u sredu na centralnom trgu u južnom gradu Nasiriji – žarištu antikorupcijskih protesta koji su zahvatili zemlju 2019. godinu.

„Porast cena nas guši, bilo da se radi o hlebu ili drugim prehrambenim proizvodima“, rekao je penzionisani učitelj Hasan Kazem novinskoj agenciji AFP. “Jedva sastavljamo kraj s krajem.”

Iračka vlada je u utorak najavila mere kako se suočava sa povećanjem međunarodnih cena. To je uključivalo mesečnu naknadu od oko 70 dolara za penzionere čija primanja ne prelaze milion dinara (skoro 700 dolara), kao i za državne službenike koji zarađuju manje od 500.000 dinara (343 dolara). Nadležni su najavili i suspenziju carina na prehrambene proizvode, osnovnu robu široke potrošnje i građevinski materijal na dva meseca.

Portparol lokalnog ministarstva trgovine Mohamed Hanun pripisao je porast cena jestivog ulja sukobu u Ukrajini. Zaista, kao što smo primetili prošle nedelje, ogromnih 70 procenata (%) egipatske pšenice je u obliku uvoza iz Ukrajine i Rusije, uvoz koji je sada zaustavljen na neodređeno vreme.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je uhapsilo 31 osobu optuženu za „podizanje cena prehrambenih proizvoda i zlostavljanje građana“. Demonstrant u Nasiriji u sredu je osudio “pohlepu trgovaca koji manipulišu cenama”.

„Postoji velika globalna kriza jer Ukrajina ima veliki udeo (svetskog tržišta) ulja za kuvanje“, rekao je on. Demonstrant je u utorak teško povređen u demonstracijama u centralnoj provinciji Babil koje su bile obeležene nasiljem, rekao je bezbednosni izvor.

Dok će neki biti voljni da ovo odbace kao samo još jedan protest trećeg sveta, podsetimo se da je Arapsko proleće 2011. godine imalo slične nepovoljne početke sve dok se Mohamed Buazizi nije zapalio u decembru 2010. godine i umro nekoliko nedelja kasnije, u procesu pokretanja kaskade pobune širom regiona MENA, od kojih su mnoge dovele do krvavih revolucija i geopolitičkih preokreta bez presedana.

I dok se na to može gledati kao na ulazak u marginalnu zonu teorija zavere, verovatno bi trebalo uzeti u obzir da talas nasilja može imati i blagoslov nomenklature WEF-a: na kraju krajeva, veliki deo „Velikog reseta“, je efikasna depopulacija širokih delova planete, a drugo arapsko proleće bilo bi upravo ono što je naručila klasa milijardera.

Nulta Tačka/ZeroHedge