Sve vesti Svet

POČINJE! Čile pokreće plan racionalizacije VODE- Spremaju se i restrikcije

POČINJE! Čile pokreće plan racionalizacije VODE- Spremaju se i restrikcije

Guverner metropolitanske regije Santiago Claudio Orrego najavio je do sada neviđeni plan za racionalizaciju vode kako bi izbegao katastrofu, jer Čile prolazi kroz sušu koja traje više od jedne decenije, a glavni grad zemlje suočen je s mogućnošću da bude odsečen od vodnih resursa.

“Grad ne može živeti bez vode. I nalazimo se u situaciji bez presedana u 491-godišnjoj istoriji Santjaga, gde se moramo pripremiti da ne bude dovoljno vode za sve koji ovde žive”, rekao je guverner na konferenciji za novinare u ponedeljak. “Ovo je prvi put u istoriji da Santiago ima plan za racionalizaciju vode zbog ozbiljnosti klimatskih promena. Važno je da građani shvate da su klimatske promene tu da ostanu. Nije samo globalno, već je i lokalno”, dodao je.

Guvernerov plan sadrži višeslojni sistem upozorenja. Zeleno upozorenje će zahtevati davanje prioriteta korišćenju podzemnih voda. Žuti protokol podrazumeva smanjenje pritiska oticanja vode i, prema scenariju crvenog upozorenja, pristup vodi će biti ograničen na oko 1,7 miliona stanovnika metropole. Rotirajuće restrikcije vode mogu trajati do 24 sata.

Chile plans water rationing in capital after 12 years of drought | Drought  News | Al Jazeera

Sistem uzbunjivanja zasnovan je na merenju kapaciteta reka Maipo i Mapocho, koje snabdevaju glavni grad Čilea. U poslednjoj deceniji, Maipo i Mapocho su osetile smanjenje nivoa vode zbog suša koje su zahvatile ovu zemlju.

Više od tri četvrtine Čilea pogođeno je decenijskom sušom. Kao rezultat toga, južnoamerička nacija doživljava najgoru krizu vode na celoj zapadnoj hemisferi. Stručnjaci za nedostatak vode krive oskudicu padavina, ali i režim vlasništva nad vodom, uspostavljen 1981. Vodni kodeks bivšeg vojnog vladara i predsednika Augusta Pinočea dao je skoro 80% vodnih resursa zemlje privatnoj poljoprivredi, energetici i rudarskim kompanijama.

NultaTačka