Počinje! Ograničenje konzumacije MESA i praćenje ugljeničnog otiska u ovom gradu postale su stvarnost
Njujork je najavio da će svi stanovnici države kojom upravljaju demokrate sada pratiti njihov ugljenični otisak potrošnje hrane u domaćinstvu i strogo ograničen unos mesa, kao deo plana da se postigne smanjenje emisija ugljenika iz hrane za 33% do 2030.
Gradonačelnik Erik Adams najavio je nove programe prošlog meseca u kulinarskom centru u Bruklinu koji vodi NYC Health + Hospitals .
Na događaju, Kancelarija gradonačelnika za klimatsku i ekološku pravdu podelila je novi grafikon koji će biti uključen u gradski godišnji inventar gasova staklene bašte koji prati ugljenični otisak koji stvara potrošnja hrane u domaćinstvu .
Childrenshealthdefense.org izveštava: Grad je već proizveo podatke o emisijama iz upotrebe energije, transporta i otpada kao deo godišnjeg inventara. Ali dodavanje podataka o potrošnji hrane u domaćinstvima deo je partnerstva koje su London i Njujork pokrenuli sa American Express-om, C40 Cities i EcoData laboratorijom, saopštio je na događaju komesar Rohit Agarvala iz Odeljenja za zaštitu životne sredine Njujorka.
👉 Bajden više ne može da ode u toalet bez pomoći! Ponovo se sapleo na stepenicama, potpuno dezorijentisan (VIDEO) https://t.co/lkEwC2WP4t
— Nulta Tačka (@ProdukcijaNT) May 20, 2023
Agarvala – koji je osnovao podružnicu Google-a za pametne gradove Sidewalk Labs – proslavio je prošireno prikupljanje podataka kao stvaranje „novog standarda za ono što gradovi moraju da urade“ i novi način oblikovanja politike.
On je rekao da će se takođe meriti zagađenje gasovima staklene bašte od proizvodnje i potrošnje drugih potrošačkih dobara poput odeće, bez obzira da li se ti artikli proizvode u Njujorku ili ne. Takođe prati emisije vezane za usluge kao što su vazdušni saobraćaj i zdravstvena zaštita.
Ali Adamsova prezentacija na događaju bila je fokusirana na potrošnju hrane, posebno mesa i mlečnih proizvoda.
„Hrana je treći najveći izvor gradskih emisija odmah nakon zgrada i prevoza“, rekao je Adams. „Ali sva hrana nije stvorena jednako. Ogromna većina hrane koja doprinosi našoj emisionoj krizi leži u mesu i mlečnim proizvodima.”
Dodao je on:
„Lako je govoriti o emisijama koje dolaze iz zgrada i kako to utiče na našu životnu sredinu, ali sada moramo da govorimo o govedini. I ne znam da li su ljudi spremni za ovaj razgovor.”
Adams – vegan koji, prema rečima uzbunjivača, takođe jede ribu, pripisuje svoju „ biljnu ishranu “ za oporavak od dijabetesa.
Adams tvrdi da će promena navika u ishrani Njujorčana imati koristi i za klimu i za zdravlje. Rekao je:
„Već znamo da je ishrana zasnovana na biljkama bolja za vaše fizičko i mentalno zdravlje, i ja sam živi dokaz za to. Ali realnost je da zahvaljujući ovom novom inventaru otkrivamo da je bolje za planetu.”
Najava gradonačelnika Adamsa o deklaraciji C40 Good Food Cities sugeriše da će grad u budućnosti služiti manje mesa kako bi ispunio svoje ciljeve za 2030. Zvaničnici iz njegove administracije nisu precizirali ciljeve ili standarde koji će se koristiti, ali su naznačili da će biti „ograničenja za meso“.
👉 U Britaniji iznenada umiru tek rođene bebe! SZO: “Ovo je neobično” https://t.co/Vzo6qrFTpX
— Nulta Tačka (@ProdukcijaNT) May 20, 2023
Kejt Mekenzi, izvršna direktorka Kancelarije gradonačelnika za politiku ishrane , objasnila je da standardi koje razvijaju „postavljaju maksimum koliko puta se crveno meso može servirati svake nedelje i zaista uvodi proteine na bazi biljaka i podlogu za to. ”
„Dakle, to je zaista ograničenje mesa“, rekla je ona, dodajući da se grad već kreće u tom pravcu.
Njujork je već uveo „ ponedeljke bez mesa “ kao zajedničku inicijativu Adamsa i bivšeg gradonačelnika Bila De Blazia 2019. „ Veganski petak “ je počeo u državnim školama prošle godine.
Obroci u gradskim bolnicama podrazumevano su vegetarijanski, iako ljudi mogu da traže meso ako žele.