Sve vesti Svet

Podaci o prisustvu američkih laboratorija u Ukrajini potpuno menjanju sliku o umešanosti Amerike

Podaci o prisustvu američkih laboratorija u Ukrajini potpuno menjanju sliku o umešanosti Amerike
Pisao Elena Vuk

Širom Ukrajine su prisutne biološke laboratorije pod patronatom Vašingtona, tvrdi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Ona kaže da je reč o instrumentu direktne pretnje po Rusku federaciju.

Operacija Rusije na demilitarizaciji Ukrajine počela je hitno, kako kaže vojska, u uslovima operativnosti. Ako je 24. februara Ministarstvo zdravlja Ukrajine već poslalo odgovarajuća uputstva biološkim laboratorijama širom Ukrajine, to znači da je plan za vanredne situacije bio uključen, da je počeo da se primenjuje. Kakve su to laboratorije koje je trebalo pokrenuti za uništavanje materijala sa kojima su radili u slučaju nužde? Vrlo je jednostavno. To su upravo punktovi američkih, naglašavam, vojnih eksperimenata u biološkoj oblasti – rekla je ona za radio Sputnjik.

Prema rečima Zaharove, „to u potpunosti menja sliku o umešanosti Sjedinjenih Američkih Država u sudbinu Ukrajine“. Kako kaže, „to nije samo instrument uticaja, nije samo instrument obuzdavanja, već je instrument direktne pretnje našoj zemlji“.

Vašington priznao! U Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja

Podaci o američkim biolaboratorijama u Ukrajini dokazuju činjenicu kriminalne aktivnosti Amerike u toj zemlji, naglasila je diplomata.
Sjedinjene Američke Države čine sve kako bi sprečile da ovi materijali dospeju u ruke Rusije, upozorila je Zaharova, dodajući da je reč o materijalima koji dokazuju nezakonite i kriminalne aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine.

Ako se aktivnost biolaboratorija u Ukrajini sada ne zaustavi, onda će sve to postati nekontrolisano, i bilo bi van kontrole i potčinjeno isključivo onim snagama, ekstremističkim, koji, čini mi se, u principu više nisu slušali ni sebe, da ne spominjem bilo koga drugog – konstatovala je.

Ranije je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov izjavio da dokumenti, koje je ruska strana dobila od zaposlenih u ukrajinskim biološkim laboratorijama, potvrđuju da su se komponente biološkog oružja razvijale u Ukrajini u neposrednoj blizini Rusije.

S tim u vezi, načelnik za radioaktivnu, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov rekao je da su rad laboratorija u Ukrajini finansirale Sjedinjene Američke Države da su i u njih uložile više od 200 miliona dolara. Kako je naveo, rad tih laboratorija je doveo do stopostotnog rasta broja obolelih od malih boginja.

Sa svoje strane, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je u utorak da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, te da trenutno Kijev i Vašington rade na tome da materijali koji su prikupljeni ne dospeju u ruke ruskih snaga.

Nulta Tačka/SputnikNews