Sve vesti Svet

Pogledajte! Američke demokrate su 2019. godine označile AZOV kao TERORISTIČKU ORGANIZACIJU

Pogledajte! Američke demokrate su 2019. godine označile AZOV kao TERORISTIČKU ORGANIZACIJU

16. oktobra 2019. godine, demokrata u Komitetu za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma za borbu protiv terorizma, poslanik Maks Rouz (NY), bio je idejni tvorac pisma koje je potpisalo četrdeset demokrata u kojem su pitali Stejt department zašto ukrajinski bataljon Azov nisu stavili na američku listu „strane terorističke organizacije“ (FTO).

U pismu, poslanici su uporedili bataljon Azov sa Islamskom državom Iraka i Sirije (ISIS) i raspravljali o tome kako je Brentona Taranta, napadača džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, koji je masakrirao pedeset i jednu osobu 2019. godine, radikalizovala „ultranacionalistička milicijska organizacija“ koja „otvoreno pozdravlja i prima neonaciste u svoje redove“.

„Na primer, bataljon Azov je poznata ultranacionalistička milicijska organizacija u Ukrajini koja otvoreno prima neonaciste u svoje redove. Grupa je zapravo toliko poznata da je 115. Kongres Sjedinjenih Država u svom omnibusu zakona o potrošnji iz 2018. naveo da „nijedno od sredstava koja su stavljena na raspolaganje ovim aktom ne može da se koristi za pružanje podrške, oružja, obuke ili druge pomoći za Bataljon Azov“. Ujedinjene nacije su zabeležile kršenja ljudskih prava i incidente torture u relativno kratkoj istoriji ove grupe. Uprkos ovim činjenicama, Azov godinama regrutuje, radikalizuje i obučava američke građane prema navodima Federalnog istražnog biroa.

Masakr u Krajstčerču na Novom Zelandu bio je prekretnica u borbi protiv terorizma. U svom manifestu, strelac je tvrdio da je trenirao sa bataljonom Azov u Ukrajini, i da je rutinski nosio neonacistički simbol povezan sa njima. I napadači iz Poveja, Kalifornija i El Paso, u Teksasu, rekli su da su bili direktno pod uticajem terorizma počinjenog u Krajstčerču. Veza između Azova i terorističkih akata u Americi je jasna.

Pismo su potpisale istaknute demokrate kao što su poslanik Beni G. Tompson, poslanik Eliot L. Engel, predstavnik Džejmi Raskin, poslanik Stiven F. Linč, poslanik Džim Kuper, predstavnik Gregori Miks, predstavnik Šila Džekson Li, predstavnik Ro Khanna i predstavnik Al Green.

Bataljon Azov je formalno uključen u Ukrajinsku Nacionalnu gardu 11. novembra 2014, ali je od tada optužen — od strane Centra za borbu protiv terorizma Vest Pointa i Centra za borbu protiv terorizma Soufan, organizacije za ljudska prava i od međunarodnih mirovnih misija, i od strane mejnstrim štampe — da je veza za globalni teroristički pokret odgovoran za ratne zločine, masovne pucnjave i organizovanje na mreži na način sličan džihadističkim mrežama.

Kongresmen Ro Kana i progresivni članovi Kongresa pokušavali su nekoliko godina da prekinu američku vojnu pomoć bataljonu Azov. Konačno su to uradili u Predlogu zakona o izdvajanju za odbranu iz 2018, ali je Azov navodno nastavio da dobija američko oružje i obuku uprkos zabrani.

„Bela nadmoć i neonacizam su neprihvatljivi i njima nije mesto u našem svetu“, rekao je predstavnik Ro Kana (D-Kalifornija), otvoreni kritičar pružanja smrtonosne pomoći Ukrajini, u izjavi za The Hill. „Veoma sam zadovoljan što nedavno usvojeni omnibus sprečava SAD da pruže pomoć u naoružavanju i obuci neonacističkom bataljonu Azov koji se bori u Ukrajini.

Kongresmen Ro Kana je 10. marta 2022. izbrisao tvit gde je naveo: „SAD su saučesnici u rehabilitaciji i širenju neonacista u Ukrajini. Što je dosta – dosta je! Naša vlada mora da se suprotstavi bataljonu Azov i drugim fašističkim grupama”.

Nakon pokušaja da se prekine američka vojna pomoć bataljonu Azov 2018. i traženja da se ukrajinska milicija stavi na američku listu stranih terorističkih organizacija 2019, svaki demokrata u Kongresu (i većina republikanaca) glasali su za slanje više od 31 milijarde dolara oružja Ukrajini 2022.

Očigledno, demokrate i progresivni članovi Kongresa koji predsednika Donalda Trampa i njegove pristalice često nazivaju „belim supremasistima“ i „nacistima“ više su nego srećni da pošalju 31 milijardu dolara naprednog vojnog oružja za jednu stvarnu ukrajinsku neonacističku terorističku organizaciju.

Nulta Tačka/KanekoaNewsletter