Sve vesti Svet

Pogledajte kako policija u Zapadnoj Australiji šikanira nevakcinisane građane

Pogledajte kako policija u Zapadnoj Australiji šikanira nevakcinisane građane

U Zapadnoj Australiji medicinski aparthejd poprimio kataklizmičke razmere. Ljudi se privode i konstantno se vrši pritisak na njih, a o tome svedoči i primer zatvaranja porodičnog restorana u Pertu.

Policija Zapadne Australije (WA) zatvorila je porodični restoran u Pertu nakon što je jedan član javnosti prijavio da u objektu ima nevakcinisano osoblje.

Zapadna Australija ima najčvršće mere kada su u pitanju dokazi za vakcinacijom, po kojima svi članovi osoblja moraju biti potpuno vakcinisani da bi ušli u ugostiteljske, zabavne i fitnes prostore. Pored toga, posetioci ustanova za brigu o starima i bolinicama će, uglavnom, takođe morati da budu vakcinisani.

Policija WA je rekla The Epoch Times-u u mejlu da su policajci posetili Topolinis Caffe u Vorviku pre nego što su krenuli sa radom oko 13 časova 7. februara, a vlasnicima i članovima osoblja je rečeno da im nije dozvoljeno da rade osim ako nisu u potpunosti vakcinisani.

Međutim, policija je pronašla radnju otvorenu po povratku kasnije te večeri, što je dovelo do hapšenja vlasnice restorana i njene ćerke, koje su optužene za kršenje Zakona o upravljanju vanrednim situacijama. Još tri osobe su isto napravile prekršaj.

Phil, Jodie i njihova kćerka drže papire za oslobađanje nakon što ih je policija WA uhapsila ispred njihovog restorana Topolinis Caffe u Perthu, Australija, 7. februara 2022.

Zakon o upravljanju vanrednim situacijama definiše pravila tokom vanrednog stanja koje ima prednost u odnosu na sve druge zakone i daje policiji Zapadne Australije ovlašćenja u oblasti vanrednog stanja. Vanredno stanje je proglašeno u Zapadnoj Austaliji 16. marta 2020, nakon početka pandemije COVID-19.

Prema ovim ovlašćenjima, policiji je dozvoljeno da zatvori mesto poslovanja, bogosluženja ili zabave, da razbije ulaz i uđe u neko mesto ili vozilo, da poruši ili uništiti vozilo ili prostoriju, isključi dovod struje, gasa, vode ili goriva i još mnogo toga. Vlasnica restorana i njena ćerka iste noći su puštene iz policijskog pritvora.

„Majka i ćerka — a bile smo u ćeliji“, rekla je Džodi, vlasnica restorana, u video snimku Jutjub kanala Scorpion Media Group 8. februara.

„Moraćemo da kažemo mom unuku i vašem detetu da smo uhapšeni zbog nje ili njega zato što se zalažemo za (njih)… Ja se zalažem za budućnost naše dece. A ako mi to ne učinimo, oni neće imati budućnost.”

„Nisam siguran šta će se desiti sa restoranom i mojim osobljem, mojih 20 zaposlenih koje imam i koje se oslanjaju na mene za svoju platu.

Vlada WA je ranije bila kritikovana i na međunarodnom i domaćem nivou zbog donošenja jednog od najstrožih obaveza vakcinacije u Australiji.

Događaji koji su izazvali kritike uključuju zaustavljanje crkvene službe kako bi se nametnulo nošenje maski, zabrana ulaska u sudnice nevakcinisanim advokatima i porotnicima i korišćenje uvreda na račun nevakcinisanih stanovnika države.

Premijer WA Mark McGovan dao je jasno upozorenje direktno nevakcinisanim stanovnicima države: „Život će vam uskoro postati veoma težak.”

Nulta Tačka/TheEpochTimes