Sve vesti Svet

POGLEDAJTE! Kinezi se sukobili sa policijom u Šangaju! Žele da im pretvore stanove u kovid logore (VIDEO)

POGLEDAJTE! Kinezi se sukobili sa policijom u Šangaju! Žele da im pretvore stanove u kovid logore (VIDEO)

Snimak koji je naširoko kružio društvenim mrežama pokazuje da su stanovnici ušli u sukob sa policijom u Šangaju zbog odluke lokalnih vlasti da pretvori neke od stambenih zgrada u njihovoj zajednici u kovid logore.

Prema snimku, stanovnici naselja u naselju Zhangjiang Nashi okupili su se u znak protesta zbog naloga lokalne vlade o deložaciji koji ih je prisilio da se isele. Policija u beloj zaštitnoj opremi odgurivala je demonstrante dok su neke žene očajnički vapile za pomoć.

Grupacija Zhangjiang, koja je vlasnik kompleksa, rekla je u izjavi od 14. aprila da je njihova izgradnja karantina “naišla na otpor dela stanovnika”, nagoveštavajući sukob između policije i stanovnika zajednice.

Devet dodatnih stambenih zgrada biće pretvorene u karantinske objekte za borbu protiv nove epidemije u gradu, osim pet koji su već u upotrebi, navodi se u saopštenju.

Stanovnik Chen Ning ekao je za Epoch Times da je oko 40 ljudi pokušalo da spreči radnike da uđu na gradilište. Ubrzo je stiglo na desetine policajaca koji su ih nasilno rasterali.

Druga stanovnica Li Xin  rekla je za Epoch Times da je bila prisutna na protestu 14. aprila.

„Policija je mogla da odvede svakoga koga želi da bi zastrašila ostale“, rekla je ona. “Uhapsili su desetak odmah na licu mesta.”

Među zatočenicima je bila i starija gospođa, čiji je muž, prema rečima Lija, bio paralizovan i vezan pacijent. Njen zet je kleknuo pred policijom da je puste.

Kasnije su, prema rečima Lija, svi zatvoreni pušteni na slobodu.

Osim toga, Chen je rekao da je doživeo gašenje interneta i prekid signala mobilnog telefona oko dolaska policije tog dana. Telekomunikaciona situacija se nije poboljšala sve do noći; a internet usluga nije nastavljena do sledećeg dana, rekla je ona.

“Imamo samo jedan zahtev od samog početka”, rekao je Chen. “Ne stvarajte karantinske centre u [našem] kraju. Nemojte prebacivati ​​izolovane ljude u [naše] naselje. Ono što nas najviše brine su oni u karantinu sa rizikom od prenošenja virusa.”

Zhangjiang Group je tvrdila da su zgrade zajednice u državnom vlasništvu i na programu iznajmljivanja stanova. Rečeno je da je ponudilo nadoknadu za promenu prebivališta stanarima.

MARIO ZNA i PREDRAG PETKOVIĆ- Evo šta nas čeka- Sledi potpuna PROMENA SVETA- Tamne sile će IZGUBITI

Međutim, Chen je rekao da mu nikada nije rečeno da je njena zgrada javna kuća za iznajmljivanje. Niti je primila nikakavu nadoknadu rekla je u intervjuu.

„Moja [mesečna] kirija je 7.055 juana (1.107 dolara), ne računajući račune za vodu, struju i gas“, rekla je. Očekuje se da će renta u javnom stambenom objektu za iznajmljivanje biti niža nego u drugim stambenim zgradama.

Chen je rekao da su stanovnici postali frustrirani i bespomoćni nakon gušenja i glasina koje ih diskredituju zbog nepoštovanja vladine politike COVID-19.

NultaTačka