Srbija Sve vesti

Pogledajte! Oni više ne kriju svoje ciljeve- LGBT pokret u Srbiji objavio njihove zahteve! Ciljaju na decu

Pogledajte! Oni više ne kriju svoje ciljeve- LGBT pokret u Srbiji objavio njihove zahteve! Ciljaju na decu

LGBT pokret u Srbiji prestali su da kriju svoje konačne ciljeve te su ih predstavili na društvenim mrežama. Prethodnih dana u gostovanjima raznih predstavnika tog i takvih pokreta demantovali su ovakve ciljeve i ocenjivali ih kao teorije zavere, a sada?

Zahtevi LGBT zajednice u Srbiji se nisu promenili od 2017. godine, navode iz Beograd Prajda, koji uprkos otkazivanju i bezbedonosnim rizicima organizuju ovogodišnji Evropajd u Beogradu.

Njihovi zahtevi su:

* Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

* Usvajanje Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe.

* Brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.

* Izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

* Obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

* Besplatna i lako dostupna preekspoziciona i postekspoziciona profilaksa (PeEP i PEP).

* Usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

“Nijedan od ovih zahteva nije ispunjen, uprkos tome što se Vlada Srbije javno izjasnila da osnaži i podstakne LGBT+ zajednicu. EuroPride 2022 je jedinstvena prilika da se stavi pritisak na one koji donose odluke da se aganžuju i rade na zaštiti osnovnih prava građana, ne samo u Srbiji nego i u celom Zapadnom Balkanu”, navode iz Beograd Prajda na svom Instagram nalogu.

NultaTačka