Srbija Sve vesti

POKRET ŽIVIM ZA SRBIJU: EVO ŠTA SE KRIJA IZA POVLAČENJA ZAKONA O EKSPROPRJIACIJI I IZMENAMA ZAKONA O REFERENDUMU

Veliki deo javnosti obradovao se što je predsednik Aleksandar Vučić vratio Skupštini Srbije na ponovno razmatranje Zakon o eksproprijaciji, kao i što je predložio izmene Zakona i referendumu i narodnoj inicijativi.

Međutim, prema činjenicama koje je sagledao Pokret Živim za Srbiju, nema mesta radovanju, jer je u pitanju još jedna Vučićeva manipulacija, mada verovatno najbolja u njegovom desetogodišnjem vlastodržačkom stažu jer je, sudeći prema reakcijama, uspeo da stvori utisak da je izašao u susret narodu, a ne samo izvršio jedan vešt politički manevar, koji suštinski ne menja ništa.

I sam Vučić pohvalio se da je „ispunio sve zahteve naroda u protestima“, dajući šlagvort Savu Manojloviću i njegovoj NVO Kreni – promeni, koju finansira Rokfeler fondacija, da proglase pobedu, iako veliki broj demonstranata na ulice nije ni izašao zbog njih.

Ali, ako pogledamo činjenice, videćemo da Vučić ni od čega suštinskog nije odustao, samo je napravio neke kozmetičke izmene i kupio vreme do izbora i formiranja nove vlade. Naime, saopšteno je da će „Vlada Republike Srbije napraviti analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, i ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo“.

SLUČAJNOST ILI ISTINA?! VUČIĆ: “NEMAMO PRAVO DA UNIŠTAVAMO ŽIVOTE VEĆEG BROJA LJUDI NEGO ŠTO JE PRVOBITNO ISPLANIRANO” (VIDEO)

Na istoj sednici, vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44, koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

Ukida se taksa za overu potpisa, a referendum o istom pitanju neće biti moguće raspisati u roku kraćem od četiri godine, niti će skupština u kraćem roku moći da donese odluku drugačiju od one potvrđene na referendumu.

Šta ovo praktično znači? Što se tiče Zakona o eksproprijaciji, Vučić se nije izjasnio protiv suštine zakona, po kome može biti prisvojena bilo koja i bilo čija imovina za projekte od javnog interesa (u koje mogu biti uključene i strane kompanije), već samo protiv kratkih rokova koji se daju njenim vlasnicima za iseljenje. To ne treba da čudi, ako znamo da je Vučić odavno navikao da ispunjava zahteve stranih korporativnih moćnika i organizacija, pa osim što se više puta sastajao sa predstavnicima ozloglašene porodice Soroš, govorio je i na skupu Trilateralne komisije, svojevrsne svetske vlade u senci, u Beogradu 2014. godine, koju je osnovao Dejvid Rokfeler, te zvuči cinično kada on poruči Manojloviću da o Srbiji neće odlučivati Rokfeleri.

Što se tiče Rio Tinta, koji je izazvao gnev naroda s obzirom na više nego opravdanu bojazan od enormnog zagađenja životne sredine, Vučić nijednom nije spomenuo ono što traže oni koji su se mnogo pre Rokfelerovih plaćenika pozabavili ovim pitanjem, kao što je ekološki pokret Zaštitimo Jadar i Rađevinu. Oni su već saopštili da je u Vučićevim izjavama problematično to što se ne pominje trajno ukidanje projekta Jadar i zabrana geoloških istraživanja, već se predsednik ogradio samo od Rio Tinta, kao da litijum ne može iskopavati i okolinu zagađivati i neka druga kompanija.

Što se tiče Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, jasno je da su najavljene promene čisto kozmetičke prirode, i njih nije ni potrebno posebno komentarisati. Jasan je cilj zakonodavca da narodnu volju iskazanu na referendumu, dakle neposredno, zameni glasovima narodnih poslanika, koji su samo posrednici, čime se obesmišljava sam referendum. Pitanje rokova je u tom smislu irelevantno, i u ovom slučaju očigledno služi samo zamazivanju očiju javnosti.

S tim u vezi, Pokret Živim za Srbiju ponovo podseća da je najvažnije da svi izađemo na referendum 16. januara i kažemo NE budućim promenama Ustava, koji je najjača brana potpunoj predaji naše zemlje u ruke okupatora, a oni nam, nažalost, preko nevladinih organizacija koje finansiraju strani kapitalisti i strane države, već 20 godina kroje zakone.

Ako uspemo da oborimo referendum o promenama Ustava, biće nam mnogo lakše da se izborimo i sa svim pojedinačnim zahtevima globalističke hobotnice, uključujući i one koje se tiču eksproprijacije imovine, iskopavanja litijuma, predaje Kosova i Metohije, ali i uvođenja dvadesetčetvoročasovnih kovid propusnica i obavezne vakcinacije, što je agenda koju predstavnici Evropske unije javno iznose.

U nameri da predlog o promeni Ustava oborimo na referendumu, Pokret Živim za Srbiju sarađivaće sa svim antiglobalističkim, patriotskim i suverenističkim opcijama na našoj političkoj sceni, i učestvovati u kontroli glasanja.

Info služba Pokreta Živim za Srbiju

NultaTačka