Sve vesti Tehnologija

Pokretanje avio-taksija u škripcu nakon nesreće tokom testiranja

Pokretanje avio-taksija u škripcu nakon nesreće tokom testiranja
Pisao Elena Vuk

Kompanija Jobi Aviation, proizvođač električnih letelica za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL), objavila je u podnesku da je jedan od njihovih „eksperimentalnih prototipa aviona bio uključen u nesreću tokom testiranja leta u njihovoj udaljenoj bazi za testiranje leta u Kaliforniji“.

Start-up kompanije eVTOL sa sedištem u Kaliforniji rekao je da su proširili letove sa daljinskim pilotom i u nenaseljenom području, posebno jer rade van očekivanih radnih uslova. Nije bilo izveštaja o povređenima.

Jobi se sprema da revolucioniše transport u oblastima metroa sa svojim električnim eVTOL-ovima. Vozila mogu da prevoze pilota i četiri putnika do 250 milja, postižući maksimalnu brzinu od 200 mph.

Jobi Aviation je izašao na berzu preko SPAC-a u avgustu 2021. Ugovor o privlačenju start-up javnosti vredeo je 4,5 milijardi dolara. Akcije kompanije pale su za više od 50% od javnog debija. Vesti o krahu su u četvrtak smanjile cene za 6%.

U podnesku je takođe navedeno da će kompanija raditi sa “relevantnim organima” na istrazi nesreće. Još uvek nije bilo pomena šta je tačno pošlo po zlu, niti da li su rokovi komercijalizacije pomereni zbog bezbednosnih razloga.

Nulta Tačka/ZeroHedge