Sve vesti Svet

Pokušali su ovo da sakriju! MINISTAR POLJOPRIVREDE Holandije koji je gurao ZELENU AGENDU podneo ostavku nakon protesta FARMERA

Pokušali su ovo da sakriju! MINISTAR POLJOPRIVREDE Holandije koji je gurao ZELENU AGENDU podneo ostavku nakon protesta FARMERA

Holandski ministar poljoprivrede Henk Staghauver bio je primoran da podnese ostavku nakon rasprostranjenih protesta holandskih farmera zbog njegove radikalne klimatske agende koja nastoji da uništi njihov život.

Staghauver je vodio klimatsku politiku holandskog ministarstva poljoprivrede koja je uključivala konfiskaciju farmi u šemi prinudnog vladinog otkupa.

Nakon ogromnih protesta farmera, Staghauver je sada primoran da se povuče.

On je rekao holandskoj vladi da je odbijanje poljoprivrednika značilo da on neće moći da ispoštuje septembarski rok za sprovođenje vladine radikalne zelene politike, preneo je AP .

Ove zime, Evropa se vraća u MRAČNO DOBA

Program o klimi uključuje smanjenje emisija azota iz nacionalnog poljoprivrednog sektora do tačke u kojoj je onemogućavalo farme da nastave sa radom.

Inicijativa uključuje šemu od 24,2 milijarde dolara za otkup lokalnih farmera i olakšavanje prelaska sa intenzivnih poljoprivrednih praksi.

Ovo je izazvalo masovne demonstracije farmera širom zemlje.

„Poljoprivrednicima i ribarima je potrebna sigurnost“, rekao je Staghauer u izjavi svom ministarstvu u ponedeljak uveče, preneo je NL Times .

Poljoprivredni sektor se suočio sa ogromnim preokretom zbog ciljeva smanjenja emisija gasova, dodao je on.

U julu, preko 40.000 farmera izašlo je na ulice u znak protesta protiv te politike, blokirajući puteve traktorima i uništavajući domove vladinih zvaničnika.

Simpatizeri širom Evrope organizovali su proteste u znak solidarnosti sa holandskim farmerima, tvrdeći da je takva politika kontraproduktivna usred visoko povišenih nivoa inflacije i nestašice hrane .

„Postavio sam sebi pitanje ‘Da li sam prava osoba kao ministar poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane da vodim zadatke koji su pred nama?’,” rekao je Staghauer nakon devet meseci na funkciji, prenosi NL Times.

„Prošlog vikenda sam došao do zaključka da ja nisam ta osoba.

Staghauver je rekao da mu je potrebno više vremena da razvije predloge za buduću održivu poljoprivrednu industriju pre formiranja vladinog budžeta ranije u ponedeljak.

Staghauver se suočio sa kritikama iz parlamenta jer nije razvio konkretan plan koji bi pomogao da sektor pređe na poljoprivredne prakse koje smanjuju emisije azota, navodi DutchNews.nl.

Zvaničnici u njegovom odeljenju takođe su se odupirali planovima za renoviranje poljoprivredne industrije.

Holandska vlada je naložila smanjenje emisije azota za 50% do 2030. godine, dajući zadatak pojedinačnim opštinama da same pronađu način kako najbolje da ispune taj cilj, izvestio je Dojče vele .

Stočarstvo navodno čini 40% emisija  u zemlji.

Ova politika bi mogla da dovede do prekida poslovanja do trećine stočara.

Holandija je drugi najveći svetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda i najveći izvoznik mesa u Evropsku uniju, navodi CBS Nevs.

NultaTačka