Sve vesti Tehnologija

POLAKO POKUŠAVAJU DA NORMALIZUJU NENORMALNO: APPLE, GOOGLE I SAMSUNG UVODE COVID PASOŠ APLIKACIJE

Pisao Elena Vuk

Pasoši za potvrdu o vakcinalnom statusu uskoro će biti ugrađeni u operativne sisteme.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Apple, Samsung i Google žele omogućiti korisnicima da upotpune svoj status vakcinacije u digitalnu verziju na svojim telefonima, što bi onda učinilo verifikaciju o primljenim vakcinama jednostavnijom. Međutim, razvoj događaja izaziva zabrinutost zagovornika privatnosti i građanskih sloboda, a podrška Big Tech-a dodatno će normalizovati invazivnu praksu.

Google, Samsung i Apple najavili su takve planove.
Samsung je u sredu objavio da je u partnerstvu sa Commons Project-om, proizvođačem aplikacije CommonHealth-a. Partnerstvo bi korisnicima omogućilo da provere svoj status vakcinacije pomoću digitalnog novčanika Samsung Pay-a.

“Umesto da morate pokrenuti CommonHealth, aplikaciju za ličnu zdravstvenu evidenciju, koja zapravo nije dizajnirana za ulazak u prodavnicu i prikazivanje QR koda, sada tu mogućnost možete dodati.”, rekao je JP Pollak, glavni arhitekta CommonHealth-a.


“Možete zamisliti da će vam u skorijoj budućnosti vaš broj primljenih vakcina biti nešto što će vam trebati često.”, dodao je Pollak.

Apple je najavio da će iOS 15, koji će biti u prodaji na jesen, imati ugrađenu funkciju dokaza o primljenim vakcinama. U Junu je Google rekao da je već razvio takvu tehnologiju i da čeka na partnerstvo sa provajderima usluga verifikacije vakcina.

Savezna vlada SAD-a je odustala od stvaranja univerzalnog sistema provere o primljenim vakcinama, pa nije ni dala smernice za stvaranje takvih sistema. Zbog toga, državama i privatnim kompanijama ostavljena je sloboda stvaranja vlastitih aplikacija.

U drugim zemljama, pasoši i potvrde o primljenim vakcinama su na dnevnom redu, prateći tok Agende.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/InfoWars