Sve vesti Svet

Poliščuk: Biolaboratorije u Ukrajini predstavljaju opasnost za čitavu Evropu

Poliščuk: Biolaboratorije u Ukrajini predstavljaju opasnost za čitavu Evropu

Biolaboratorije u Ukrajini predstavljaju opasnost ne samo za Rusiju, nego i za čitavu Evropu, rekao je za Sputnjik direktor Drugog odeljenja za zemlje ZND ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk.

„Jedan od ciljeva specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini je i otklanjanje te opasnosti“, rekao je Poliščuk.

Podsetimo, na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, saopštio je ranije načelnik Snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov. Sve za nastavak američkog vojno-biološkog programa već je sklonjeno iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, rekao je on.

Rusija u vezi sa činjenicama o vojnim biolaboratorijama u Ukrajini ne isključuje mogućnost pokretanja mehanizma konsultacija u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja, izjavila je ranije portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

O sudbini DNR i LNR

Zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova kaže i da je rešenje pitanja o mogućem povratku DNR i LNR u sastav Ukrajine na građanima tih republika.
„DNR i LNR su proglasile nezavisnost mnogo pre nego što ih je priznala Rusija. To je bilo učinjeno u uslovima građanskog rata koji su vlasti u Kijevu vodile protiv građana na istoku zemlje“, dodao je Poliščuk.

Kako je objasnio, Rusija je više od sedam godina insistirala na tome da Kijev sprovede Minske sporazume čiji je smisao upravo u tome da se Donbas na civilizovani način vrati u sastav Ukrajine uz specijalan status i poštovanje prava i interesa građana.

„U tom slučaju Donjeck i Lugansk bi bili saglasni sa tim“, rekao je on i dodao da je Kijev za sve to vreme učinio sve da građani Donbasa ne požele da se vrate u sastav Ukrajine.

VELIKI SAJBER NAPAD NA IZRAEL! Srušeni državni vebsajtovi kao i glavni sajt za bezbednost

„Svakodnevno su ih gađali, držali su region pod ekonomskom, saobraćajnom i finansijskom blokadom, odbijali da proglase amnestiju“, navodi Poliščuk i dodaje da je Kijev sam odvojio Donbas od ostatka teritorije a onda su početkom godine počeli da se spremaju da ga osvoje silom.

Situacija se sada drastično promenila, navodi on. Rusija je bila prinuđena da prizna suverenitet DNR i LNR, a potom je, na molbu republika, pokrenuta specijalna vojna operacija u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

NultaTačka/Sputnik