Sve vesti Svet

Poljska preuzima kontrolu nad Ukrajinom- Odabrana taktika je jednostavna

Poljska preuzima kontrolu nad Ukrajinom- Odabrana taktika je jednostavna

Kijevske vlasti su počele sa rasprodajom zemlje, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba (SVR).

Kako se navodi, Poljska nastavlja da preuzima kontrolu nad Ukrajinom – radi se o uspostavljanju kontrole nad najperspektivnijim granama njene privrede.

„Poljska nastavlja da preuzima kontrolu nad Ukrajinom… Informacije koje dobija Služba svedoče o postepenom sprovođenju dalekosežnih planova Varšave za Ukrajinu. Postaje sve jasnije da se ne radi samo o mogućnosti uvođenja „poljskih mirovnih snaga“ u zapadne regione ove zemlje, već i o uspostavljanju kontrole nad najperspektivnijim sektorima privrede susedne države“, saopštio je SVR.

Poljska planira da uspostavi kontrolu, pre svega, nad ukrajinskom poljoprivredom, organizovana je kupovina proizvoda po jeftinim cenama.

“Odabrana taktika je jednostavna, ali veoma efikasna. Koristeći trenutnu tešku situaciju ukrajinskih poljoprivrednih proizvođača, uključujući i skladištenje požnjevenih useva, poljske kompanije su organizovale otkup njihovih proizvoda po sniženim cenama, osuđujući ukrajinska preduzeća u nekim slučajevima na bankrot. Zatim će otkupiti njihovu imovinu i zemljište po povoljnim cenama. To se može ilustrovati, na primer, činjenicama o kupovini novog ječma od 30 dolara po toni, što je skoro pet puta jeftinije od realne cene ovog proizvoda”, dodaje se u tekstu.

“Paralelno sa tim, poljska strana ulaže u stvaranje transportne infrastrukture i druge logistike za nesmetan izvoz ukrajinske hrane u Evropu i druga tržišta, gde su cene mnogo veće“, napominje se u saopštenju agencije.

NultaTačka/Sputnik