Sve vesti Svet

Poljski premijer: Tretirajte Rusiju kao nacističku Nemačku

Poljski premijer: Tretirajte Rusiju kao nacističku Nemačku

Ruski nacionalizam je smrtna pretnja svetu i Zapad mora da učini Moskvi ono što je nekada učinjeno nacističkoj Nemačkoj, napisao je poljski premijer Mateuš Moravjecki u tekstu koji je u utorak objavio britanski list Telegraf. On je izostavio deo da je „denacifikacija“ Nemačke usledila nakon njenog vojnog poraza, ali je rekao da „deputinizacija“ Rusije mora da počne „odmah“, upozoravajući da bi zapadna „duša“ u suprotnom bila u opasnosti.

Moravjecki je jedan od najglasnijih kritičara Rusije i predsednika Putina, koga je u više navrata poredio sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom i sovjetskim diktatorom Josifom Staljinom. Novi članak je napravio istu jednačinu, ali se fokusirao na brend ruskog nacionalizma koji, prema Moravjeckom, Moskva koristi kao razlog za vođenje zlonamerne i veoma opasne politike.

Poljski zvaničnik ima mračan pogled na ruski pogled na svet, objasnio je on. Takozvani „ruski svet“ je imperijalistička ideologija, „ekvivalent komunizma 20. veka i nacizma“, insistirao je on, „kroz koje Rusija opravdava izmišljena prava i privilegije za svoju zemlju“.

Ruski nacionalizam „je rak koji proždire ne samo većinu ruskog društva, već predstavlja i smrtonosnu pretnju za celu Evropu“, dodao je premijer. „Zbog toga nije dovoljno podržati Ukrajinu u njenoj vojnoj borbi sa Rusijom. Moramo u potpunosti iskoreniti ovu monstruoznu novu ideologiju”.

Poljski zvaničnik je identifikovao Putina kao oslonac ruskog stava. Iako on „nije ni Hitler ni Staljin“, Putin je „nažalost… opasniji“ zahvaljujući smrtonosnijem oružju koje ima na raspolaganju, poput društvenih medija, rekao je Moravjecki.

„Ne tako davno, Poljska je vodila informacioni rat sa Rusijom zbog uzroka nastanka Drugog svetskog rata. Pobedili smo; ali je Putin postigao svoje ciljeve. On je zarazio internet milionima lažnih vesti“, rekao je on. On je mislio na dugogodišnji stav Varšave da su nacistička Nemačka i Sovjetski Savez podjednako krivi za sukob. Moskva to naziva istorijskim revizionizmom koji vređa žrtve koje je sovjetski narod podneo da bi pobedio naciste.

Moravjecki je prestao da otvoreno poziva članice NATO-a da krenu u rat protiv Rusije, ali je nagovestio da je to neophodan kurs, pozivajući da se Rusiji da isti tretman kao nacističkoj Nemačkoj nakon što je poražena.

„Kao što je Nemačka nekada bila podložna denacifikaciji, danas je jedina šansa za Rusiju i civilizovani svet „deputinizacija“. Ako se odmah ne angažujemo na ovom zadatku, nećemo izgubiti samo Ukrajinu, izgubićemo i svoju dušu i našu slobodu i suverenitet“, rekao je on.

Tvrdio je da je Rusija „krenula u dug marš ka Zapadu“ i da je jedini izbor koji su Poljska i druge zapadne nacije imale bio gde da zaustave taj marš.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ- Da li mislite da su novi slučajevi HIV-a i HEPATITISA slučajnost?

Nulta Tačka/RT