Sve vesti Svet Tehnologija

POMAMA ZA LETEĆIM TAKSIJIMA VELIKE AVIO-KOMPANIJE IH VEĆ NARUČUJU

Pisao Elena Vuk

eVTOL -ovi budućnost urbane mobilnosti

Britanska kompanija Vertical Aerospace primila je unapred narudžbine za 1.000 svojih letećih taksija koji su trenutno u razvoju, pri čemu su se American Airlines i Virgin Atlantic obavezale da će kupiti između 50 i 350 aviona-taksija.

Veliki Izazov

U New York-u, Chicago-u i drugim većim gradovima SAD-a, prosečno putovanje traje više od sat vremena, a kako gradska područja postaju sve veći haos , kopneni prevoz postaće još manje privlačan nego što je sada.

“Urbani centri širom sveta pokušavaju se pomiriti sa povećanjem broja vozila i gužvama u saobraćaju, posebno u vreme najvećih špiceva”, rekao je Joe Praveen Vijayakumar, viši transportni analitičar u firmi za istraživanje tržišta Frost & Sullivan za CNBC 2020.

Leteći taksiji

Vertical (i mnogi drugi start-up) razvijaju električne avione za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL) koji će služiti kao leteći taksiji.

Ova vozila poleću sa stacionarnog položaja, pa bi se moglo upravljati sa njima sa vrhova zgrada poput helikoptera, ali zato što su električna, ekološki su prihvatljivija.

Ova firma a i avio-kompanije se nadaju da će putnici umesto Uber-a i Lyft-a pozvati leteći taksi na kratka i brza putovanja po gradovima ili do obližnjih metropola.

VA-X4

Vertikalni eVTOL naziva se VA-X4. Njegovo telo ima oblik helikoptera, ali ima fiksna krila poput aviona. Osam propelera ispred i iza krila okrenuti su prema gore tokom podizanja i sletanja. Kad dođe vreme za horizontalno letenje, četiri prednja propelera naginju se prema napred.

VA-X4 ima mesta za pilota i četiri putnika, prelazeći preko neba brzinom do 322 km/h. Budući da će se držati istih strogih sigurnosnih standarda kao i veći komercijalni avioni, eVTOL će biti 100 puta sigurniji od helikoptera.


Leteći taksiji kompanije Vertical još uvek nisu spremni za prevoz putnika. Kompanija još mora dokazati regulatorima da eVTOL-ovi mogu ispuniti sigurnosne zahteve, ali nekoliko velikoh kompanija jedva čekaju da se domognu njih, čim avio-taksiji budu spremni.

Ako Vertical postigne dogovoreno, American Airlines se obavezao da će kupiti do 250 VA-X4, uz mogućnost kupovine dodatnih 100. Virgin Atlantic u međuvremenu ima mogućnost kupovine između 50 i 150 aviona.

Do 1.000 letećih taksija kompanije Vertical moglo bi poletiti po nebu, čim kompanija završi njihov razvoj.

Nulta Tačka/FreeThink