Sve vesti Svet

Pored Amerike i Poljske, Rusija optužila Nemačku za umešanost u biolaboratorije u Ukrajini!

Pored Amerike i Poljske, Rusija optužila Nemačku za umešanost u biolaboratorije u Ukrajini!

Rusija je pojačala svoje optužbe o širokoj mreži tajnih bioloških laboratorija koje finansiraju SAD u Ukrajini, navodeći da su i druge zemlje NATO-a bile uključene u upitno istraživanje.

Osim SAD-a, Nemačka i Poljska kojoj je NT pisala u toku jučerašnjeg dana učestvovale su u programima bioloških istraživanja na tlu Ukrajine, izjavio je u sredu general-pukovnik Igor Kirillov, načelnik ruskih snaga za zaštitu od zračenja, hemijskih i bioloških oružja.

“Ne samo SAD, već i jedan broj njihovih saveznika iz NATO-a sprovode vojno-biološke projekte na teritoriji Ukrajine” , rekao je on. “Nemačko rukovodstvo pokrenulo je svoj nacionalni program biološke sigurnosti nezavisno o Vašingtronu još 2013. U program je uključeno nekih 12 zemalja, uključujući Ukrajinu.”

Napori uključuju vodeće nemačke naučne institucije kao što su Institut Robert Koch i Institut za mikrobiologiju nemačkih oružanih snaga, rekao je Kirillov. Prema dokumentima do kojih je došla Moskva, potonja je od 2016. do 2019. godine dobila oko 3.500 uzoraka krvnog seruma od ljudi koji žive u 25 regiona Ukrajine, dodao je zvaničnik.

Poljska je takođe bila aktivno uključena u takve programe. Dokumenti pokazuju da je Varšava finansirala Nacionalni medicinski univerzitet u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, nastavio je Kirilov. Ogranak univerziteta, Institut za epidemiologiju i higijenu, učestvovao je u američkim vojno-biološkim projektima, rekao je on.

Štaviše, poljski institut za veterinarsku medicinu bio je uključen “u studije epidemioloških prijetnji i širenja virusa besnila u Ukrajini” , naveo je zvaničnik. „Ova istraživanja su rađena zajedno sa američkim institutom Battelle – jednim od ključnih izvođača Pentagona“, dodao je Kirilov.

Rusija je počela da objavljuje dokaze koje je uspela da dobije o širokoj mreži biolaboratorija koje finansira SAD, raštrkanih po Ukrajini, ubrzo nakon što je krajem februara izbio sukob između Moskve i Kijeva. Tajne ustanove su navodno sprovodile etički upitna istraživanja i potencijalno razvijale biološko oružje.

Prošle sedmice, šef ruskog istražnog komiteta, Alexander Bastrykin, rekao je za RT da je njegova služba “jasno identifikovala” Amerikance uključene u vojno biološka istraživanja, uključujući zaposlene Pentagona i kompanije blisko povezane sa američkom vojskom. Sve u svemu, Vašington je uložio više od 224 miliona dolara za biološka istraživanja u Ukrajini između 2005. i početka 2022., tvrdi Bastrykin.

Američki zvaničnici potvrdili su postojanje “bioloških istraživačkih objekata” u Ukrajini, ali su rekli da je Vašington pružio samo ono što su nazvali “pomoć” za napore koji nisu uključivali razvoj biološkog oružja.

NultaTačka