Sve vesti Svet

Portugal: Otkriveni stravični seksualni zločini u crkvi

Portugal: Otkriveni stravični seksualni zločini u crkvi
Pisao Elena Vuk

Odbor koji se bavi istorijskom seksualnom zlostavljanjem dece u portugalskoj katoličkoj crkvi objavio je u četvrtak da je tokom svog prvog meseca rada primio optužbe od 214 ljudi.

Optužbe su od osoba rođenih između 1933. i 2006. godine i govore o psihičkim mukama koje su decenijama bile tajne, saopštio je Nezavisni komitet za proučavanje zlostavljanja dece u Crkvi.

“Ova patnja je povezana s osećajem srama, straha, krivice i samoisključenosti, jačajući ideju života u kojima je uvek bio prisutan osećaj ‘stajanja po strani'”, navodi se u saopštenju komiteta.

Na stotine mrtvih ptica padaju sa neba u Meksiku! Kamera sve snimila (VIDEO)

Portugalski crkveni zvaničnici rekli su pre dve godine da su vlasti od 2001. godine istražile samo desetak navoda o seksualnom zlostavljanju portugalskih sveštenika. Više od polovine tih slučajeva je odbačeno jer su crkveni istražitelji zaključili da nema dovoljno dokaza da ih gone.

Komitet od šest članova, koji uključuje psihijatre, bivšeg sudiju Vrhovnog suda i socijalnog radnika, obećava anonimnost za svakoga ko se javi. Zvanično je počeo sa radom 1. januara.

Komitet, koji će krajem godine podneti izveštaj Portugalskoj biskupskoj konferenciji, kaže da je njegov zadatak da prouči kako se dogodilo seksualno zlostavljanje dece, a ne da pokreće formalne istrage.

Mnogi od navoda ukazuju na veliku mogućnost da su druga deca možda bila žrtve istog zlostavljača, navodi se u saopštenju.

Izjave svedoka su primljene putem interneta, pri čemu su navodne žrtve popunjavale formular na veb stranici komisije, telefonom ili intervjuima licem u lice.

Optužbe su stigle iz cele zemlje, rekao je komitet, kao i od Portugalaca koji sada žive u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Luksemburgu i Švajcarskoj, gde postoje velike portugalske zajednice.

Budući da je većina izjava primljena putem interneta, komitet pojačava svoje napore da dođe do ljudi u manje razvijenim delovima zemlje koji možda nisu navikli da koriste tehnologiju.

Nulta Tačka/TheAssociatedPress