Sve vesti Svet

Poslanik ruske Državne dume predložio da Poljska bude sledeća na redu za denacifikaciju posle Ukrajine

Poslanik ruske Državne dume predložio da Poljska bude sledeća na redu za denacifikaciju posle Ukrajine

MOSKVA, 13. maja – RIA Novosti. Izjave poljskog rukovodstva o Rusiji „kao kancerogenom tumoru“ i o obeštećenjima Ukrajini podstiču Rusku Federaciju da je „stavi u red za denacifikaciju“, rekao je Oleg Morozov, predsednik Komiteta za kontrolu Državne dume.

„Izjavama o Rusiji kao o „tumoru“ i o „odšteti“ koju moramo da platimo Ukrajini, Poljska nas podstiče da je stavimo na prvo mesto u redu za denacifikaciju posle Ukrajine“, napisao je Morozov na svom Telegram kanalu.

Ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki u kolumni Telegrafa rekao da ruski svet smatra „rakom koji predstavlja smrtnu pretnju za celu Evropu”, po njegovom mišljenju, treba ga „iskoreniti”. Takođe, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da će Rusija biti prinuđena da plati odštetu Ukrajini.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Nulta Tačka/RIANovosti