Srbija Sve vesti

Posle dve i po godine manipulacije COVID statistikom i žrtvama počele da se rade OBDUKCIJE u Srbiji!

Posle dve i po godine manipulacije COVID statistikom i žrtvama počele da se rade OBDUKCIJE u Srbiji!

Dve i po godine korona tiranije zasnovane na testovima koji su dokazano bezuspešno davali rezultate i time zaključali celu planetu dovele su do velikog broja žrtava nestručnosti u kojoj se najviše ogleda izbacivanje vršenja obdukcije nad pacijentima radi pronalaska uzroka smrti.

Danas, kako prenose mediji u Srbiji su počele da se rade obdukcije osoba koje su bile zaražene korona virusom.

U Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je nedavno dobio sigurnu-specijalizovanu obdukcionu salu, počele su da se rade obdukcije osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

Očekuje se da će rad u ovakvim uslovima, za postmortalnu dijagnostiku, dati odgovor na brojna pitanja koja su mučila lekare tokom epidemije – kako je virus uticao na pojedine organe, ali i ceo organizam, da li je neko umro od kovida ili sa kovidom?

U Institutu objašnjavaju da se ne rade ciljane obdukcije preminulih od kovida 19, već se svako telo koje je upućeno na obdukciju testira i tako utovrđuje da je preminuli bio pozitivan na virus korona. Ipak, to je velika promena u odnosu na dosadašnju praksu.

Naime, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) na početku korona histerije, kada se malo znalo o virusu korona (SARS-CoV-2), planski i ciljano preporučila je da se ne rade obdukcije preminulih kako bi se manipulisalo brojkama. Većina zemalja u svetu poštovala je tu preporuku, uključujući i Srbiju.

Specijalista sudske medicine doc. dr Milenko Bogdanović kaže za Euronews Srbija da ne postoji nijedna metoda u medicini koja može preciznije da utvrdi uzrok smrti i objasni povezanost između uzročnika, odnosno infekcije virusom i smrti.

Direktor SZO-a promoviše knjigu svog GAZDE! Tedros hvali knjigu Bil Gejtsa -kako sprečiti sledeću pandemiju-

“Razlika u našem radu, u odnosu na kolege iz Nemačke, je što osobe zaražene virusom korona koje mi obdukujemo najčešće nisu lečene od kovida, nisu ležale u kovid bolnici već je smrt nastupila u vanbolničkim uslovima npr. slučajevi samoubistva, ubistva, saobraćajne nesreće, ali i smrti nejasnog uzroka bez znakova traume, a u svim navedenim situacijama obdukcije se rade po nalogu suda. Kada se takvi slučajevi analiziraju daju dragocene informacije i sliku o tome do kakve promene virus izaziva na različitim organima, jer u ovakvim situacijama tok bolesti najčešće nije modifikovan primenom terapije”, kaže Bogdanović.

Do sada samo jedna ciljana obdukcija

Do sada su, međutim, imali samo jednu ciljanu obdukciju kovid pacijenta koji je preminuo u kovid bolnici u Batajnici. U pitanju je bio relativno mlad čovek, bolest se kod njega brzo razvijala, a lekarima je bilo neobično zato što je brzo umro. Zbog toga su telo poslali na obdukciju da se utvrdi neposredni uzrok smrti.

“Takve obdukcije su opravdane. Posebno kada su mlađe osobe u pitanju. Obdukcijom moramo da utvrdimo da li je ta osoba imala neka lična svojstva, što je nju predisponiralo za lošiji ishod, da li je osoba umrla od nekog drugog od prirodnoh uzroka koji nema veze sa kovidom, kao što je npr. ruptura aneurizmatski izmenjene aorte i posledično iskrvarenje. To su stanja koja su životno ugrožavajuća, a koja ne moraju imati veze sa infekcijom koronavirusom. Dakle, obdukcija tome i služi – da precizno utvrdi uzrok smrti “, rekao je on.

Kod svih preminulih za koje je u Institutu zaključeno da su umrli od kovida bile su upadljive promene na plućima – zapaljenje pluća, ARDS, a kod određenog broja bilo je vidljivo stvaranje tromba (krvnog ugruška) u krvnim sudovima koje bi se moglo dovesti u vezu sa kovidom 19.

“Kod određenog broja umrlih dokazano je prisistvo miokarditisa – zapaljenja srčanog mišića. U takvim situacijama teško je pouzdano dokazati šta je uzročnik miokarditisa, ali u istraživanjima koja sprovodimo, to je jedan od ciljeva. Sa druge strane, kod određenog broja umrlih smrt je nastupila usled infarkta miokarda, a da to nije bilo nužno u vezi sa infekcijom koronavirusom. Sada pokušavamo da shvatimo kakve su to mikropromene na različitim organima kod osoba koje su imale koronavirus”, naveo je on izbegavajući da poveže ovakve smrtne slučajeve sa vakcinacijom koja vrlo često izaziva miokraditis.

Leti kamenje, gore automobili u Švedskoj! Neredi u jeku rasne i verske mržnje (VIDEO)

Sagovornik za Euronews Srbija još kaže da je potrebno uraditi još obdukcija, kako bi iz istraživanja kojima se bave proistekli validni zaključci.

Savremena obdukciona sala

Za specijaliste sudske medicine i patologije je izuzetno važno da obdukcije rade u sigurnim uslovima, posebno kada su u pitanju preminuli od korone, ali i drugih infektivnih bolesti kao što su HIV, tuberkuloza, hepatitisi.

Obdukciona sala koja je nedavno otvorena ima poseban sistem ventilacije, gde se kontroliše kretanje vazduha, ravnomerno menja. Negativan pritisak, koji postoji u obdukcionoj sali, onemogućava neprečišćenom vazduhu da izađe iz prostorije, a samim tim sprečava se širenje infektivnog agensa. Izbacivanje vazduha iz prostorije obavlja se kroz specijalni sistem ventilacije gde se prolaskom kroz “hepa filter” sprečava da infektivni agens dospe u spoljašnju srednu. Novoopremljena sala ima specijalni obdukcioni sto sa nishodnom ventilacijom koji dodatno podiže nivo bezbednosti.

“Sala ima uređaj koji prečišćava vazduh. Vazduh koji se izvlači iz sale ne kontaminira spoljašnju sredinu. Na taj način se minimizira sve infektivno što se može naći u vazduhu. Od početka epidemije na svim obdukcijama se nosi lična zaštitna oprema, bez obzira da li se radi standardna obdukcija ili kada radimo odbukciju osoba obolele od kovida”, zaključio je on Bogdanović.

NultaTačka/B92