Sve vesti Svet

POSLE TOGA NA RED DOLAZIMO MI?! VELIKA BRITANIJA UVODI OBAVEZNE MIKROČIPOVE ZA KUĆNE LJUBIMCE

Vlada Velike Britanije predstavila je obavezni plan mikročipovanja za domaće mačke, osmišljen da olakša ponovno spajanje izgubljenih ljubimaca sa njihovim vlasnicima. Oni koji odbiju da svojoj mački ubrizgaju čip suočiće se sa kaznama do 500 funti.

Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja predstavilo je plan mikročipovanja u subotu. Rečeno je da ova mera uživa ogromnu podršku javnosti, a „99 odsto ljudi“ podržava obavezno mikročipovanje mačaka, navodi vlada.

„Mačke su veoma voljeni deo naših porodica i omogućavanje njihovog mikročipovanja je najbolji mogući način da ih pronađete ako se ikada izgube ili budu ukradene“, rekao je ministar za zaštitu životinja Lord Goldsmit u saopštenju.

Prema zvaničnim statistikama, većina britanskih mačaka već ima mikročipove za praćenje, pri čemu ih oko 2,8 miliona od više od 10,8 miliona mačaka nema. Istovremeno, osam od deset mačaka lutalica koje završe u skloništima nemaju ugrađen mikročip.

Prema novim pravilima, sve mačke će morati da budu opremljene mikročipom pre nego što napune 20 nedelja, sa kontakt podacima njihovih vlasnika koji se čuvaju u bazi podataka. Oni vlasnici čije mačke slučajno nemaju takav uređaj imaće grejs period od 21 dan da svom ljubimcu ubace čip, nakon čega će ako to ne urade dobiti kaznu do 500 funti.

Britanske dobrotvorne organizacije za mačke pozdravile su tu meru: „Mikročipovanje je daleko najefikasniji i najbrži način za identifikaciju izgubljenih mačaka i može pomoći u smanjenju pritiska na dobrotvorne organizacije za spasavanje kao što je Cats Protection. Bez mikročipa, izgubljena mačka će najverovatnije biti smeštena u novi dom jer često nema traga od njihovog prvobitnog vlasnika“, rekao je Džeki Kaf, šef Odeljenja za zastupanje i odnose sa vladom za zaštitu mačaka.

Nulta Tačka/RT