Sve vesti Svet

POST, GLADOVANJE, ZOVITE TO KAKO HOĆETE: REZULTATI NAJVEĆE SVETSKE STUDIJE POKAZUJU BENEFITE OVAKVOG NAČINA ISHRANE (VIDEO)

Pisao Elena Vuk

Pokazalo se da post(gladovanje) ima ogromne zdravstvene prednosti i može se koristiti za lečenje širokog spektra bolesti i tegoba.

Ove prednosti su dokumentovane od strane istraživača decenijama, ali post kao zdravstvenu intervenciju retko je „prepisan“ od strane lekara. To je možda zato što za razliku od pilula, lekova i kapsula, post nije toliko isplativ za velike farmaceutske kompanije.

Ljudi to mogu učiniti besplatno.

Nemačka klinika Buchinger Wilhelmi smatra se jednom od vodećih svetskih klinika za terapeutsko gladovanje. Pokrenuo ga je dr. Otto Buchinger, jedan od prvih doktora koji je dokumentovao blagotvorne efekte posta na brojne bolesti 1920. godine. Potomci njegove porodice i četiri generacije lekara nastavili su da usavršavaju metodu i naučno ih dokumentuju.

Najveća do sada sprovedena naučna studija o efektima Buchinger-ovog terapeutskog gladovanja objavljena je 2019. godine. Dr. Françoise Wilhelmi de Toledo u saradnji sa prof. Andreasom Michalsenom iz Charité-a Univerzitetske bolnice iz Berlina.

Studija je prikupila i procenila podatke od 1.422 ispitanika (41 % muškaraca, 59 % žena), koji su završili Buchinger Wilhelmi program posta u periodu od 5, 10, 15 ili 20 dana 2016. godine. Pod naslovom „Sigurnost, poboljšanje zdravlja i dobrobit tokom perioda gladovanja od 4 do 21 dan u opservacijskoj studiji koja je uključivala 1422 ispitanika”, studija pokazuje da je Buchinger terapeutski post siguran i terapeutski efikasan. Takođe promoviše emocionalno i fizičko blagostanje.

Studija je pružila detaljne dokaze da:

– Post mobiliše energiju pothranjenu u masnom tkivu ljudskog tela. Metabolizam prelazi sa glukoze na potrošnju masti i ketona, što uzrokuje mnoge korisne efekte. Metabolička promena je dokumentirana u studiji stalnim prisustvom ketonskih tela u urinu.

– Post dovodi do značajnog gubitka težine, smanjenja abdominalnog obima i nižeg nivoa holesterola i lipida u krvi.

– Post je takođe normalizovao krvni pritisak i poboljšao parametre dijabetesa kao što su šećer u krvi i HbA1c, čime se poboljšavaju mnogi faktori koji doprinose zdravom kardiovaskularnom sistemu.

– Nadalje, u 84% slučajeva, ozbiljna zdravstvena stanja poput artritisa, dijabetesa tipa 2, kao i masne jetre i hiperholesterolemije, visokog krvnog pritiska i umora su se poboljšala gladovanjem.

– 93% ispitanika nije osećalo glad tokom posta, što je doprinelo njihovom emocionalnom i fizičkom blagostanju.

– Post pod medicinskim nadzorom imao je vrlo malo nuspojava, koje su se lako i bez prekidanja mogle lečiti. U pojedinačnim slučajevima, ispitanici su tokom prva tri dana imali nemiran san, glavobolje, umor ili tegobe u lumbalnoj kičmi.

Ukratko, ovaj poseban program gladovanja pokazao se sigurnim i dobro podnošljivim pristupom za prevenciju bolesti povezanih sa starenjem i lečenjem hroničnih poremećaja metabolizma, uključujući probleme sa težinom.

Informativni video intervju sa dr. Toledom, vodećim autorom ove studije i voditeljem istraživanja u Buchinger Wilhelmi koja sumira prednosti posta i ono što je ova studija otkrila.