Sve vesti Svet

Postigao cilj? Fauči izjavio da je spreman da se povuče sa mesta direktora NIH-a

Postigao cilj? Fauči izjavio da je spreman da se povuče sa mesta direktora NIH-a

Dr Entoni Fauči je u novom intervjuu rekao da razmišlja da se povuče sa funkcije koju je obavljao od 1984. godine.

Fauči, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), upitan je tokom podkasta objavljenog 18. marta da li razmišlja o penzionisanju ili prelasku na manje zahtevan posao.

„Svakako jesam razmišljao o tome jer moram to nekada da uradim“, rekao je Fauči (81).

„Ne mogu da ostanem na ovom poslu zauvek, osim ako me moje osoblje jednog dana ne nađe opruženog preko stola. Radije ne bih to radio”, dodao je on.

Fauči je na svoju poziciju postavljen 1984. za vreme Reganove administracije.

Faučijevi komentari su usledili nakon što senator Rend Pol (R-Ky.) nije uspeo da dobije podršku za meru koja bi eliminisala NIAID i umesto njega stvorila tri nova instituta.

Pol, koji se sukobio sa Faučijem tokom više kongresnih saslušanja, rekao je da je Fauči postao “glavni diktator”.

„Nijedna osoba ne bi trebalo da ima jednostrano ovlašćenje da donosi odluke za milione Amerikanaca“, rekao je Pol, koji je takođe doktor.

Fauči i njegova agencija nisu odgovorili na zahteve za komentarom te mere.

Pol i drugi Faučijevi kritičari doveli su u pitanje kako je doktor obmanuo javnost o finansiranju kineske laboratorije, od strane njegove agencije, koja se nalazi u blizini zabeleženih prvih slučajeva COVID-19, njegovoj podršci oštrim merama tokom pandemije i njegovom priznanju da je lagao o efikasnosti maski zbog brige da ne bi bilo dovoljno za zdravstvene radnike.

Fauči, koji se takođe pripremao za istrage koje su republikanci obećali zbog načina sprovođenja odgovora na COVID-19, nazvao je Pola partizanom čije optužbe nisu ukorenjene u činjenicama.

Ne pominjući Pola, voditelj podkasta je u novom intervjuu pitao Faučija da li će uskoro napustiti svoju funkciju, napominjući da je pored dr Frensis Kolinsa, koji je napustio funkciju direktora Nacionalnog instituta za zdravlje krajem 2021, Džefri Zients takođe dao ostavku kao koordinator odgovora Bele kuće na COVID-19.

„Rekao sam da ću ostati u onome što radim dok ne izađemo iz faze pandemije, i mislim da smo možda već tu“, rekao je Fauči.

„Ako možemo da ostanemo u ovakvim stopama, onda smo u trenutku kada osećam da smo dobro uradili ovo. Ali trenutno nemam planove da idem bilo gde, ali nikad se ne zna”.

Doktor je takođe rekao da nema mnogo interesovanja za druge stvari osim za zdravlje.

„Nažalost, ja sam donekle jednodimenzionalni lekar-naučnik-osoba za javno zdravlje. Kada odlučim da ću se povući – kad god to bilo – moraću da vidim šta ću da uradim”, rekao je on. „Voleo bih da provodim više vremena sa svojom ženom i porodicom. To bi bilo lepo”.

MARIO ZNA i prof. dr MILA ALEČKOVIĆ- Sve će se promeniti – “Tvrdim da se eksperimenti vrše u Srbiji”

Nulta Tačka/ZeroHedge