Sve vesti Svet

POTRAGA ZA POREKLOM COVID-19 SE I DALJE NASTAVLJA: NOVA KNJIGA NAGINJE CURENJU IZ LABORATORIJE, TEORIJI O KOJOJ JE ZABRANJENO PRIČATI

Pisao Elena Vuk

Prošle su skoro dve godine od izbijanja COVID-19, a poreklo virusa ostaje misterija. Da li je virus prešao sa životinja na ljude u prirodnom prelivanju ili je to rezultat laboratorijskog curenja? Nova knjiga istražuje ova i druga pitanja o izvoru koronavirusa koji je do danas ubio više od 5 miliona ljudi širom sveta.

„Ne dolazimo do zaključka, ali težimo ka tome da je curenje iz laboratorije malo verovatnije u ovoj fazi“, rekao je britanski naučni pisac Matt Ridley, koji je koautor knjige „Vialno: Potraga za poreklom Covid-19“(“Viral: The Search for the Origin of Covid-19”). ” sa kanadskim molekularnim biologom Alinom Chan, postdoktorskom istraživačicom specijalistom za gensku terapiju i ćelijski inženjering na Broad institutu MIT-a i Univerziteta Harvard.

“Nijedno od nas nije tu počelo. Počeli smo da razmišljamo da je to verovatno bio prirodni događaj prelivanja, i postepeno, kako su se akumulirali dokazi u korist curenja iz laboratorije i protiv događaja na tržištu divljih životinja, došli smo do zaključka da je to malo verovatnije.”

Matt Ridley

Ridley je dao komentare tokom webinara 25. novembra o nalazima koje su on i Chan izneli u svojoj knjizi, koja nastoji da „dođe do dna kako je virus čiji najbliži srodnici žive u slepim miševima u suptropskoj južnoj Kini nekako uspeo da se širi među ljudima udaljeni više od 1.500 kilometara u gradu Vuhanu”, navodi se u opisu knjige.

Chan, koju su propekinške pristalice označile “izdajnicom rase” i optužena za širenje dezinformacija nakon što je ukazala na mogućnost curenja iz laboratorije 2020. godine, rekla je da je iznenađena što nailazi na ljude koji i danas odbacuju tu hipotezu kao teoriju zavere .

Alina Chan

„Čak je i Obaveštajna zajednica SAD-a rekla da je laboratorijsko poreklo moguće poreklo COVID-19“, rekla je ona na webinaru, čiji je domaćin bio Institut Macdonald-Laurier iz Otave.

Američka kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe objavila je 29. oktobra procenu u kojoj se kaže da iako je obaveštajna zajednica podeljena po pitanju najverovatnijeg porekla COVID-19, sve agencije procenjuju da su „prirodno poreklo i laboratorijski incident povezan obe uverljive hipoteze o tome kako je SARS-CoV-2 prvi zarazio ljude.”

Chan je rekla da zagovornici teorije prirodnog porekla nisu uspeli pronaći bilo kakav direktan dokaz da je virus prešao sa životinja na ljude i izazvao pandemiju koja je počela zahvatiti svet početkom 2020. godine.

“Kineski naučnici koji su uzorkovali 80.000 životinjskih uzoraka rekli su nam da nisu pronašli nikakav trag virusa sličnih SARS2”, rekla je ona.

“Uprkos pokrivanju hiljadu životinjskih uzoraka širom pijaca sa prodajom divljih životinja od 2017. do danas, jedini pronađeni virusi slični SARS2 bili su ograničeni na samo tri koronavirusa pangolina, a ipak znamo da nije bilo pangolina prodanih na pijacama u Vuhanu pre pandemije. ”

 

Istraživanje dobitka funkcije

Ridley je rekao da je Svetska zdravstvena organizacija(SZO) delovala pod uticajem Pekinga u ranim fazama pandemije i zanemarila upozorenja Tajvana da bi se virus mogao širiti sa čoveka na čoveka.

Kada je tim SZO-a otputovao u Vuhan u januaru 2021. da sprovede istragu, sledili su uputstva kineskog režima, rekao je, čak i održavši konferenciju za novinare na kojoj je podržao “smešnu” sugestiju kineskih naučnika da je virus stigao u Vuhan putem smrznute hrane. , „čarobno nije uspeo da zarazi bilo koga u izvornoj zemlji ili izvornoj farmi ili usput ili na pijacama bilo kojeg drugog grada.”

Ridley je rekao da iako on i Chan naginju mogućnosti da je virus prirodnog porekla donesen u laboratoriju “a zatim nekako iscurio kroz incident”, oni su skloni mišljenju da je virus “možda bio konstruiran pre nego što je pušten .”

Rekao je da su naišli na dokumente iz 2018. koji detaljno opisuju kako je EcoHealth Alliance, neprofitna zdravstvena organizacija sa sedištem u SAD-u, planirala saradnju sa Institutom za virusologiju u Vuhanu (WIV) kako bi „u suštini stvorila ih(nove koronaviruse) da lakše rastu u ljudskim ćelijama u laboratoriju kako bi ih bolje proučavali.”

Prema najnovijoj knjizi, jedan od tih dokumenata objavila je u septembru Drastic, grupa analitičara fokusiranih na istraživanje porekla COVID-a, čiji su članovi objavili brojne akademske radove, članke, postove na blogu i teme na Twitter-u. U njemu je navedeno kako je šef EcoHealth Alliance, Peter Daszak zatražio grant od Pentagona u iznosu od 14,2 miliona dolara u martu 2018. za finansiranje istraživanja sa saradnicima EcoHealtha u Vuhanu i drugde.

“Aplikacija je na kraju bila neuspešna, ali njen sadržaj je razotkrio njihovu opsežnu mapu puta za prikupljanje i eksperimentisanje sa virusima sličnim SARS-u sa potencijalom pandemije”, napisali su autori.

Daszak-ov predlog je odbijen uz obrazloženje da „iako je pristup potencijalno uključivao istraživanje dobitka funkcije, on ‘nije spomenuo niti procenio potencijalne rizike istraživanja dobitka funkcije (GoF) i DURC-a (Dual Use of Research Concern)“.

U knjizi se napominje da je dokument iz 2018. opisao planove za nešto što je Daszak negirao 2020., da se divlji slepi miševi Rhinolophus drže i eksperimentišu na WIV-u.


“Otkriveno je da su do tada EcoHealth Alliance i njeni saradnici već pronašli više od 180 jedinstvenih virusa sličnih SARS-u u otprilike deset hiljada uzoraka”, napisali su autori.

„Drugim rečima, ovaj predlog iz početka 2018. nam je rekao da EcoHealth Alliance i WIV poseduju rastuću poluprivatnu kolekciju virusa sličnih SARS-u; nameravali su proširiti svoje eksperimente infekcije rekombinantnim virusom na niz ćelija i životinja; takođe su ocrtali tok rada za identifikaciju novih mesta vakcinacije i njihovo umetanje u nove spike proteine i nove viruse slične SARS-u u laboratoriji.”

Chan je rekla da se istraživanje GoF-a, koje nastoji povećati prenosivost ili ozbiljnost bolesti uzrokovane patogenom, tako da “možete predvideti kako se divlji prirodni virusi mogu razviti da bi se prelili i izazvali pandemije”, ne isplati.

“Kada odmerite rizik u odnosu na koristi, rizik od stvaranja opasnih patogena u laboratoriji je da bi mogli procuriti i zapravo uzrokovati pandemiju, dok su koristi zaista nejasne”, rekla je ona.

Ridley je rekao da se curenja iz laboratorija dešavala godinama čak i iz laboratorija označenih kao nivo biološke sigurnosti 4, a to je najviši nivo biološke sigurnosti.

On je rekao da se hipoteza o curenju u laboratoriju može lako opovrgnuti ako je Kina voljna da bude transparentna u vezi sa radom koji se obavlja u WIV-u u vreme izbijanja virusa.

“Sve što treba da urade da to opovrgnu je da otvore svoje fajlove i pokažu nam tačno sa kojim uzorcima virusa su radili u laboratoriji, sve njihove sekvence, svu njihovu istoriju, odakle su došli i koji su eksperimenti rađeni sa njima.”

Nulta Tačka/TheEpochTimes