Sve vesti Svet

Povezanost Pentagona i Hantera Bajdena sa biološkim laboratorijama u Ukrajini

Povezanost Pentagona i Hantera Bajdena sa biološkim laboratorijama u Ukrajini

Nakon što je rusko Ministarstvo odbrane objavilo informaciju o biološkim laboratorijama u istočnoj Ukrajini, među kojima ima i onih koje je finansirao i sin predsednika SAD Hanter Bajden, agencija „Sputnjik internešnl“ objavila je čitavu shemu povezanosti tih laboratorija sa Pentagonom.

Prema saznanjima agencije, te biološke laboratorije finansira Agencija za smanjenje odbrambenih pretnji američkog Ministarstva odbrane (DTRA). Reč je o programu za zajedničku biološku saradnju (CBEP) vrednom 2,1 milijardi dolara koji se realizuje u bivšem Sovjetskom Savezu, na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Africi.

Izvođači vojnog programa DTRA su kompanije koje ne podnose izveštaje direktno Kongresu i mogu da zaobiđu zakon zbog odsustva direktnog nadzora. Zapošljavaju civilno osoblje koje ima diplomatski imunitet, iako nisu diplomate. Stoga privatne kompanije mogu da rade u ime Vlade SAD pod diplomatskim pokrićem bez direktne kontrole od strane zemlje domaćina. Toj praksi često pribegava Centralna obaveštajna agencija (CIA) sa tajnim agentima.

Tajni rad na smrtonosnim virusima

Američka vojska u tim laboratorijama proizvodi smrtonosne viruse, bakterije i toksine kršeći Konvenciju UN o zabrani proizvodnje biološkog oružja. Vojni naučnici tajno testiraju veštačke viruse, a biološke laboratorije tog tipa nalaze se u čak 25 zemalja sveta, uključujući i Ukrajinu.

U Ukrajini posluju tri kompanije – Metabiota Inc., Southern Research Institute i Black&Veatch. Osim Pentagona, one upravljaju saveznim biološkim istraživačkim projektima za CIA i druge vladine institucije. Ključne pozicije u kompanijama zauzimaju bivši, a u pojedinim slučajevima i sadašnji visoki vojni zvaničnici i obaveštajci.

Prema različitim podacima, Agencija za smanjenje odbrambenih pretnji Pentagona finansira oko 15 bioloških laboratorija u Ukrajini. Prikupljeni su podaci o njih 10:

  • Ternopoljski regionalni laboratorijski centar
  • Hersonska dijagnostička laboratorija
  • Institut za veterinarsku medicinu Nacionalne akademije agrarnih nauka Ukrajine
  • Dijagnostička laboratorija u Vinici
  • Zakarpatska dijagnostička laboratorija
  • Dnjepropetrovska dijagnostička laboratorija
  • Dnjepropetrovska državna regionalna laboratorija veterinarske medicine
  • Lavovska državna regionalna laboratorija veterinarske medicine
  • Lavovska dijagnostička laboratorija

Prema sporazumu između američkog Ministarstva odbrane i ukrajinskog Ministarstva zdravlja iz 2005. godine, ukrajinskoj Vladi zabranjeno je da otkriva „osetljive“ informacije o američkom programu i Ukrajina je dužna da predaje Pentagonu opasne patogene za biološka istraživanja. Štaviše, američka vojska je dobila pristup državnim tajnama Ukrajine koje su povezane sa projektima koji su realizovani.

Još ranije je u zemlji otvoren „Naučno-tehnološki centar u Ukrajini“ (NTCU) koji većinom finansira američka Vlada, a njeni službenici imaju diplomatski status. U poslednjih 20 godina, centar je uložio 285 miliona dolara u finansiranje i upravljanje sa 1.850 projekata u celom svetu. Posluje se prema programu za sprečavanje širenja oružja za masovno uništavanje koji je pokrenut 1991. godine.

Lokacije bioloških laboratorija u svetu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022

Godine 2013. jedan od izvođača DTRA u Ukrajini postala je kompanija Raytheon Technical Services Company LLC. Vrednost ugovora iznosila je 43,9 miliona dolara. Prema podacima Federalnog portala za javne nabavke, do avgusta 2017. godine američka kompanija je uspela da pruži naučne i tehničke usluge u vrednosti od 42,4 miliona dolara. „Naučno-tehnološki centar u Ukrajini“ 2016. godine potpisao je petogodišnji ugovor sa DTRA za pružanje naučnih i tehničkih usluga u vrednosti od 10 miliona dolara. Čime se sada bavi NTCU – nije poznato. Na sajtu projekta poslednje informacije datiraju s kraja devedesetih godina prošlog veka.

Zabrinjavajuće podudarnosti

Podudarnost aktivnosti Pentagona u Ukrajini sa izbijanjem zaraznih bolesti je sumnjiva zbog toga što se kompanije, koje rade po ugovoru sa strukturama Ministarstva odbrane SAD u Ukrajini, odavno bave istraživanjima infekcija radi upotrebe u vojne svrhe. Tako Southern Research Institute ima projekat o koleri, kao i o virusima gripa i Zika koji predstavljaju patogene od vojnog značaja za Pentagon.

Zajedno sa Southern Research Institute, laboratorijama u Ukrajini upravljaju kompanije Black&Veatch i Metabiota.
Kompanija Black&Veatch je potpisala dva petogodišnja ugovora sa DTRA u vrednosti od 198,7 miliona dolara za izgradnju i upravljanje biološkim laboratorijama u Ukrajini, Nemačkoj, Azerbejdžanu, Kamerunu, Tajlandu, Etiopiji, Vijetnamu i Jermeniji.

Na sajtu Federalnih nabavki navodi se da kompanija Black&Veatch prema Agenciji za smanjenje bezbednosnih pretnji ima obaveze u okviru „Biološkog programa zajedničkog učešća“ samo za Ukrajinu u vrednosti od 140 miliona dolara od 2013. godine. Posao vredan 77 miliona dolara još nije završen.

Firma Metabiota koja je specijalizovana za otkrivanje, praćenje i analizu potencijalnih epidemija 2014. godine potpisala je federalni ugovor u vrednosti od 18,4 miliona dolara kao podizvođač kompanije Black&Veatch u Gruziji i Ukrajini. Prema oglasu za posao koji je objavila kompanija Black&Veatch, dve kompanije dele kancelariju u Kijevu.

Southern Research Institute

Southern Research Institute je glavni podizvođač u Ukrajini od 2008. godine. Ta kompanija je ranije bila glavni podizvođač Pentagona i to za program biološkog naoružanja. Southern Research Institute 2001. godine postao je podizvođač Pentagona za istraživanje antraksa. Izvođač je bila kompanija Advanced Biosystems čiji je predsednik u to vreme bio Ken Alibek – bivši sovjetski mikrobiolog i stručnjak za biološko oružje iz Kazahstana koji je otišao u Ameriku 1992. godine.

Southern Research Institute je lobirao za istraživanja u Kongresu i Stejt departmentu SAD za američku obaveštajnu službu. Ta aktivnost se poklopila sa pojavom bioloških laboratorija u Ukrajini i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Za deset godina, od 2006. do 2016. godine, Southern Research Institute platio je 1,28 miliona dolara za lobiranje u Senatu, Predstavničkom domu, Stejt departmentu i Ministarstvu odbrane SAD.

Black & Veatch

Black & Veatch je najveća inženjerska firma u Kanzas Sitiju, gde je i osnovana 1915. godine. Trenutno ima sedišta u Overland Parku u Kanzasu. Sfere za koje je firma specijalizovana su rudarstvo, centri za obradu podataka, pametni gradovi, bankarska i finansijska tržišta. Black&Veatch je 2020. godine bila sedma po veličini kompanija u SAD, a iste godine našla se na 123. mestu među najvećim američkim privatnim kompanijama prema rangu „Forbsa“ sa prihodom od 3,7 milijardi dolara.

Black&Veatch ima preko 100 kancelarija širom sveta i realizovala je projekte u više od 100 zemalja na šest kontinenata. Od njenog osnivanja delatnost firme je neraskidivo povezana sa vojskom i obaveštajnim službama SAD.

Lokacije bioloških laboratorija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022

Metabiota Inc.

Kompanija o kojoj se najmanje zna, a razlog može biti to što je bliska porodici američkog predsednika. Osnovana 2008. godine, kompanija Metabiota sprovodi studije i procenjuje pretnje infektivnih bolesti za vladu, osiguravajuće kuće i stočare u cilju digitalizacije mikrobnih podataka u celom sveti i aktivnost sprečavanja širenja bolesti.

U prvoj fazi kompaniju je finansirala firma Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP) – ogranak Rosemont Capital, investicionog fonda koji su osnovali Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džozefa Bajdena, i posinak Džona Kerija 2009. godine u kojoj je Bajden bio izvršni direktor. Među kompanijama koje se navode u arhivskim verzijama portfelja je i Metabiota.

Finansijski izveštaji pokazuju da je RSTP predvodio prvi krug finansiranja kompanije koje je iznosilo 30 miliona dolara. Od 2014. godine Metabiota je partner kompanije EcoHealth Alliance u okviru projekta „Predict“ američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) čiji je cilj „predviđanje i sprečavanje globalnih pretnji od izbijanja novih bolesti“.

U okviru tih napora, istraživači iz Metabiota, EcoHealth Alliance i Instituta za virusologiju iz Vuhana zajedno su sproveli istraživanje infektivnih bolesti slepih miševa u Kini. Istraživači iz EcoHealth Alliance i Metabiota takođe su sarađivali na prezentacijama o tome kako „bezbedno živeti sa slepim miševima“ i istraživanjima koja povezuju epidemije zaraznih bolesti sa objektima trgovine divljim životinjama. Istraživači iz Metabiota, zajedno sa istraživačima EcoHealth Alliance takođe su učestvovali u istraživanju širenja henipavirusa 2014. godine, studiji praćenja Ebole 2014. godine, istraživanju posvećenom herpesu 2015. godine i istraživanju virusne raznovrsnosti iste godine. Osim veza sa EcoHealth Alliance, kompanija Metabiota je takođe bila uvučena u polemiku zbog „nevešte“ reakcije Amerike na Ebolu.

EcoHealth Alliance već više od 10 godina finansira kompanija „Gugl“, koja je povezana i sa kompanijom Metabiota preko Centralne obaveštajne agencije. Osim Hantera Bajdena, „Gugla“ i Pentagona, Metabiota sarađuje sa dobro poznatom korporacijom In-Q-Tel koju je osnovala CIA 1999. godine kao „prvu rizičnu kompaniju koju sponzoriše država“.

In-Q-Tel (ranije – Peleus i In-Q-It) je američka neprofitna kompanija rizičnog kapitala sa sedištem u Arlingtonu, država Virdžinija. Investira u visoko tehnološke kompanije kako bi CIA i druge obaveštajne službe bile opremljene najnovijim informacionim tehnologijama za unapređenje obaveštajnog potencijala SAD. Firma se smatra kreatorom trendova u industriji informacionih tehnologija. In-Q-Tel je 2016. godine dobio sredstva u iznosu od najmanje 120 miliona dolara, uglavnom od Centralne obaveštajne agencije, Federalnog istražnog biroa i američkog Ministarstva odbrane.

In-Q-Tel posluje delimično javno, međutim u strogoj je tajnosti kojim proizvodima raspolaže i kako se oni upotrebljavaju. Najpoznatiji proizvodi kompanije su analitički sistem za analizu podataka Palantir Technologies i aplikacija za šifrovanu razmenu podataka Wickr.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije ranije je otkrilo da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa. Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.

MARIO ZNA i NIKOLA MILJKOVIĆ- Lažu nas celog života- Mi smo potomci VANPLANETARNE CIVILIZACIJE

Nulta Tačka/Sputnik