Sve vesti Svet

Povlači se 830.000 Tesla automobila zbog brojnih nesreća koje je izazvao autopilot

Povlači se 830.000 Tesla automobila zbog brojnih nesreća koje je izazvao autopilot

Američke vlasti proširuju istragu nad kompanijom Tesla.

Ove nedelje, Nacionalna administracija za bezbednost na putevima (NHTSA), agencija koju vodi ministar saobraćaja, saopštila je da će ispitati 830.000 Tesla automobila u sve četiri trenutne linije modela (S, X, 3 i Y), što je 11 odsto više vozila nego što je ranije najavljeno.

Ovaj potez usledio je nakon što je agencija analizirala brojne nesreće koje su otkrile obrasce u performansama automobila i povezano ponašanje vozača. Agencija je saopštila da je cilj da se istraži u kojoj meri autopilot i srodni Tesla sistemi mogu da pogoršaju ljudske faktore ili bezbednosne rizike ponašanja potkopavajući efikasnost nadzora vozača.

Autopilot se gasi sekundu pre sudara?

Sada su iz NHTSA saopštili da je u 16 ​​odvojenih slučajeva otkriveno da je autopilot prekinuo kontrolu nad vozilom manje od sekunde pre prvog sudara, što sugeriše da vozač nije bio spreman da preuzme potpunu kontrolu nad vozilom.

Kako navodi Car And Driver, prema snimcima ovih nesreća, vozač je trebalo da bude svestan potencijalnog incidenta u proseku osam sekundi pre sudara.

Istraga je do sada utvrdila da je većina vozača imala ruke za volanom, kako to nalaže autopilot, ali vozila nisu na vreme upozoravala vozače da preduzmu mere kako bi izbegli sudar.

NHTSA je saopštila da trenutno istražuje više od 1.100 drugih nesreća koje su se dogodile sa autopilotom. Izvršni direktor Ilon Mask je sve vreme tvrdio da nesreće ne mogu biti krivica kompanije jer podaci izvučeni iz računara uvek pokazuju da autopilot nije bio aktivan u trenutku sudara.

Sve Tesline trenutne autonomne karakteristike, uključujući tehnologiju Full Self-Driving, koja je trenutno u beta testiranju, smatraju se sistemima pomoći za koje je u svakom trenutku odgovoran samo vozač, a ne proizvođač.

Ali šta ako se autopilot sam isključi samo sekundu pre sudara? Kako piše Fortune, zbog ove najnovije istrage moguće je povlačenje stotine hiljada Tesli sa ulice.

Teslina vozila ponekad sama koče na putu, bez intervencije vozača

Svako povlačenje koje naredi NHTSA je obavezno po zakonu i mora biti zvanično nadgledano i koordinirano sa vlastima.

Istraga je prvobitno počela prošle godine, nakon što je NHTSA primila više od 350 pritužbi vozača na takozvano “fantomsko kočenje” automobila, odnosno neočekivano i nepotrebno aktiviranje kočnica pri aktiviranom asistentu u vožnji.

Naime, u nekim slučajevima kada je situacija na putu bila uobičajena, odnosno nije bilo nikakvih problema, gužvi, saobraćajnih znakova ni potencijalno opasnih situacija, Teslina vozila u kojima je bio aktiviran autopilot ponekad su sama zakočila, bez intervencije vozača.

Takvo naglo i neočekivano kočenje može stvoriti velike probleme u vožnji, posebno za osobe koje upravljaju automobilima iza Tesle koja iznenada zakoči.

Tesla je prošle godine najavio povlačenje 475.000 vozila

Iz Tesle su krajem prošle godine najavili da će povući 475 hiljada vozila Modela 3 i Modela S kako bi rešili probleme sa retrovizorskom kamerom i haubom koji povećavaju rizik sudara.

Bilo je najavljeno da će zbog problema sa zadnjom kamerom povući 356.309 vozila Modela 3, proizvedenih između 2017. i 2020, kao i 119.009 vozila Modela S, zbog problema sa haubom.

MARIO ZNA i IVICA BOŽIĆ- “RAK DRUŠTVA”- Pokrenuta je peticija protiv “Evro Prajda” u Beogradu

Nulta Tačka/B92