Srbija Sve vesti

Praistorija Srba napunila Akademiju 28

Praistorija Srba napunila Akademiju 28

Najnovija knjiga Aleksandra Šargića i Aleksandra Mitića „Praistorija Srba“ predstavljena je 30.4.2022. u Beogradu. Sala Akademije 28 u koju staje više od 400 ljudi bila je mala za sve zainteresovane posetioce. U eri nečitanja i nepoštovanja knjiga, „Praistorija Srba“ je izazvala nezapamćeno interesovanje. To je dokaz da su Srbi „gladni istine“ o svojoj prošlosti i poreklu. U teškim vremenima gubitka suvereniteta, slobode i nezavisnosti, narod pruža otpor kroz svoju težnju za čuvanjem identiteta. U eri uniformizacije, Srbi žele da sačuvaju svoju posebnost i svoje korene.

Šargić i Mitić su knjigu predstavili u 4 naizmenična obraćanja publici. Najpre je Aleksandar Mitić govorio o sadržaju knjige i osnovnim razlozima za njeno pisanje. Šargić je potom pojašnjavao da su princip trojičnosti, kao i način građenja hramova u antičkoj Grčkoj i Rimu ideje nastale još u Lepenskom Viru. On je predstavio arheološke nalaze koji pokazuju direktnu povezanost srpskih običaja, jezika i kulture sa kulturama neolita na Hlmskom poluostrvu.

U svom drugom obraćanju, Aleksandar Mitić je govorio o zabludama koje nekritički ponavlja službena škola o robovlasničkom društvu kao vidu normalnosti starih država poput Egipta. On je pokazao da je stari Egipat bio ustrojen po domaćinskim, neolitskim pravilima poput društvenog uređenja Vinče. Takođe, govorio je o rečima, pojmovima i verskim idejama starog Egipta koje svoje izvorište imaju u prasrpskoj kulturi.

U poslednjoj celini predavanja, Aleksandar Šargić je, po prvi put u srpskoj naučnoj javnosti, izneo dokaze o tome da su metali i tajna njihovog pravljenja ključni razlog za nastanak ideje Velike Majke Pčele u okvirima Vinčanske kulture. Govoreći o glavnim nalazima bronzanog i gvozdenog doba na tlu Srbije, on je posebnu pažnju posvetio Kličevačkom idolu i Dupljajskim kolicima. Predavanje je bilo interaktivno što je pogovotu mlađoj publici bilo veoma interesantno. U završnici, Šargić je prvi put javno izneo objašnjenje simbola koji se nalazi na grobu Prvoslava Nemanjića u Đurđevim stupovima, u Beranama. Radi se o simbolu koji dokazuje direktnu vezu Srba i Tribala, gvozdenodopskog plemena koje je naseljavalo teritoriju današnje Srbije, delove Bugarske, Severne Makedonije i Albanije.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR ŠARGIĆ- Budućnost zavisi od ovoga- Upravo gledamo rušenje SVETSKOG PORETKA

Potpisivanje knjige trajalo je dva sata nakon završetka predstavljanja a deo atmosfere možete videti na fotografijama. Knjiga se može naručiti putem mejla: srbskaprodavnica@gmail.com . Njena cena je 1500 dinara, radi se o tvrdom prošivenom izdanju u velikom A4 formatu na 216 stranica. Prodaja počinje od ponedeljka 9.5.2022.

NultaTačka/Pametnik