Sve vesti Svet

“PRAVDA ZA ASANŽA”! AMERIKA NA SVE NAČINE ŽELI DA GA SE DOKOPA! OBEĆAVAJU MU DA ĆE SLUŽITI KAZNU U AUSTRALIJI KADA GA OSUDE!

Pisao Elena Vuk

Free Assange! Free Press!

Danas je počelo dvodnevno ročište u Visokom sudu Velike Britanije o izručenju osnivača Wikileaks-a Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama, koje ga optužuju za krađu i hakovanje poverljivih dokumenata.

Američka vlada bi trebalo da danas zatraži od britanskog Visokog suda da poništi odluku britanskog sudije da Asanž ne bude izručen SAD kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu, prenosi agencija AP.

Sjedinjene Američke Države obećale su Velikoj Britaniji da će, ako izruče osnivača Wikileaks-a Džulijana Asanža, on moći da u Australiji, zemlji u kojoj je rođen, odsluži bilo koju kaznu koju mu izrekne američki sud, navodi se u dokumentima koji su Apelacionom sudu u Londonu predstavili advokati koji zastupaju američku vladu.

Vašington je takođe pružio uveravanja Apelacionom sudu u Londonu da će Asanžu biti pružen bolnički i psihološki tretman kakav mu preporuči kvalifikovani lekar udok boravi u pritvoru u zatvorskoj jedinici.

Asanž, koji se nalazi u londonskom zatvoru Belmarš pod visokim merama bezbednosti, trebalo bi da prisustvuje dvodnevnom saslušanju on-line.

Očekuje se da dvojica sudija koji razmatraju žalbu, među kojima je i najviši engleski sudija, Lord vrhovni sudija Ian Burnett, neće doneti svoju odluku odmah, već za nekoliko nedelja. To verovatno neće završiti epsku pravnu sagu, međutim, budući da strana koja je izgubila može tražiti žalbu Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Američki tužioci podigli su optužnicu protiv Asanža po 17 tačaka za špijunažu, kao i za zloupotrebu računara zbog objavljivanja više hiljada procurelih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Oni zahtevaju maksimalnu kaznu zatvora od 175 godina.

Asanžovi advokati tvrde da je on delovao kao novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora u skladu sa prvim amandmanom, a u vezi sa objavljivanjem dokumenata koji su razotkrili zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Asanž (50) je u zatvoru otkako je uhapšen u aprilu 2019. godine. Pre toga, proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadoru u Londonu, gde je pobegao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je trebalo da se suoči sa optužbama za silovanje i seksualni napad, koje je kasnije Švedska odbacila.

Free Assange! Free Press!

Nulta Tačka/AssociatedPress