Srbija Sve vesti

Pre tačno 10 godina FAJZER JE OPTUŽEN za podmićivanje lekara u Srbiji i “MEDIJI” su to tada preneli

Pre tačno 10 godina FAJZER JE OPTUŽEN za podmićivanje lekara u Srbiji i "MEDIJI" su to tada preneli

Pre tačno 10 godina i 10 dana desilo nešto što je danas nezamislivo a to je da su RTS  i drugi “mediji” makar delimično (ne budite cepidlake) preneo vest koja je imala vezu sa istinom a tiče se afere farmakomafijaške kompanije Fajzer.

E sad ako je RTS preneo to ne znači da je država išta uradila ali te godine Republičko javno tužilaštvo reklo je da će ispitati navode američkih kolega da je farmaceutska kompanija “Fajzer” i u Srbiji davala mito da bi prodavala lekove.f

Navode da je američka farmaceutska kompanija “Fajzer” podmićivala i srpske lekare i zdravstvene zvaničnike kako bi registrovala novi lek na našem tržištu i povećala prodaju ispitivaće Republičko javno tužilaštvo.- navodi se u tadašnjem tekstu.

U drugim medijima se mogu pronaći navodi da je Fajzer za podmićivanje naših “poštenih” lekara izdvojio čak 150 miliona dolara.

Kako se tada pisalo tužilaštvo je trebalo da proveri sve navode iz prijave koju je Komisija za hartije Sjedinjenih Američkih Država podnela protiv te farmaceutske kompanije, a koji se odnose na Srbiju.

U  farmaceutskoj aferi navodilo se da je američka kompanija “Fajzer” deset godina, od 1997. do 2007. podmićivala i lekare i visokopozicionirane zdravstvene zvaničnike u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Italiji, Kini… i da su na mito dali milione dolara.

U Ministarstvu zdravlja te 2012 rekli su naravno da nemaju podatke o kojim lekarima ili ustanovama je reč. Podsećaju da su odnosi lekara i farmaceutskih kuća uređeni u skladu sa evropskim propisima.

“Ti propisi u suštini omogućavaju lekarima da imaju pravo da u saradnji sa industrijom odlaze na kongrese, stiču nova znanja, ali svakako nemaju pravo da propisuju ili protežiraju određene sponzore koji su im platili takav put”, rekla je tada je Zorica Pavlović iz Ministarstva zdravlja.

Izjave nekih lekara u Srbiji, ali i u susednim zemljma, da od količine prepisanih lekova nekog proizvođača zavisi da li će im biti plaćen odlazak na neki kongres, otvaraju sumnju da li doktor u takvoj situaciji prepisuje lek koji je najbolji za pacijenta ili onaj koji mu plaća put.

Vraćamo se u 2022. godinu

Fajzer je ubrzo nakon ovih optužbi pristao da plati američkoj vladi 60 miliona dolara kazne kako bi se povukle optužbe. Klasična nagodba i kao da se ništa nije desilo za njih ali za nas, svetsku populaciju jeste. Fajzer je postao još veće čudovište a podmićivanje je postalo skuplje ili “bolje plaćeno” zavisi iz kog ugla gledate.

Koga to nije zanimalo tada, sada ga sigurno zanima a ovo je praksa farmakomafije koja se primenjuje decenijama samo smo danas direktno svi njihove žrtve, uzimali njihove “lekove” ili ne.

Jedan komentar ispod vesti o aferi Fajzer na RTS-ovom portalu nekako doveo je do toga da se svi u redakciji naježimo.

Čitalac je već tada rekao sve, napisavši:

Novi Svetski Poredak, Zele da nas potruju, a mi pristajemo na to za novac. Svest nam je na nivou ribice.

NultaTačka