Sve vesti Svet

Predsednica Evropske centralne banke poziva na regulaciju kriptovaluta, kaže da u suštini ništa ne vrede

Predsednica Evropske centralne banke poziva na regulaciju kriptovaluta, kaže da u suštini ništa ne vrede

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je ciljala na kriptovalute, tvrdeći u intervjuu na holandskoj televiziji da one u suštini „ništa ne vrede“ jer im nedostaju osnovna sredstva „kao sidro za sigurnost“ – nisu zasnovane ni na čemu, dok poziva da se one regulišu.

Lagardova je to izjavila u intervjuu za holandski televizijski program “College Tour”, koji bi trebalo da bude objavljen 22. maja, navodi Politiko.

„Govorila sam sve vreme da je kripto imovina veoma špekulativna, veoma rizična imovina“, rekla je Lagard u emisiji.

„Moja skromna ocena je da to ništa ne vredi. Valuta se ne zasniva ni na čemu, nema osnovnih sredstava koja bi delovala kao sidro sigurnosti”.

Dodala je da je zabrinuta zbog ljudi koji spekulišu na tržištu kriptovaluta sa svojom životnom ušteđevinom jer možda nisu svesni rizika.

Lagardova je rekla da je zabrinuta za one „koji nemaju razumevanja za rizike, koji će sve to izgubiti i koji će biti strašno razočarani, zbog čega verujem da to treba regulisati“, navodi Blumberg.

U januaru je Lagardova pozvala na globalnu regulaciju bitkoina, rekavši Rojtersu u intervjuu u to vreme da je digitalna valuta korišćena za pranje novca i zalažući se za pravila koja bi zatvorila povezane rupe.

Bitkoin je „veoma špekulativna imovina, koja je vodila neke smešne poslove i neke zanimljive i potpuno osuđujuće aktivnosti pranja novca“, rekla je Lagard za agenciju u intervjuu na konferenciji Reuters Next.

Iako Lagardova nije elaborirala specifičnosti pranja novca u vezi sa kriptovalutama, ona se zalagala za regulaciju koja bi bila dogovorena i primenjena na globalnom nivou „jer ako postoji bekstvo od regulativa, to bekstvo će biti iskorišćeno“, pozivajući se na regulatorne rupe.

Njene primedbe dolaze usred nedavnih previranja na kripto tržištima, koja su izgubila vrednost od preko 1 bilion dolara u poslednjih šest meseci.

Drugi problemi sa kriptovalutom uključuju kolaps vrednosti stabilnog coin-a TerraUSD (UST), koji je trebalo da bude vezan 1–1 za američki dolar, ali je pao na oko šest centi od 21. maja, prema CoinMarketCap-u.

Spektakularni pad UST-a podstakao je predsednika Komisije za hartije od vrednosti Gerija Genslera da kaže ranije ove nedelje da se on, kao i Lagardova, brine da će investitori biti povređeni na kripto tržištima.

„Mislim da će mnogi od ovih tokena propasti“, rekao je Gensler novinarima nakon saslušanja odbora za aproprijacije Predstavničkog doma 18. maja.

„Plašim se da će u kripto… biti mnogo povređenih, a to će potkopati deo poverenja u tržišta i poverenja u tržišta koja su velika”.

Osim što regulatori i drugi zvaničnici pojačavaju svoju kripto kritiku, drugi istaknuti pojedinci izrazili su rezerve u pogledu te imovine.

Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je tokom sesije Reddit Ask Me Anything 19. maja da nije investirao u kriptovalute jer to ne „doprinosi društvu“.

„Ne posedujem ih“, napisao je Gejts.

„Volim da ulažem u stvari koje imaju vrednost. Vrednost kompanija zasniva se na tome kako prave odlične proizvode. Vrednost kriptovaluta je upravo ono što neka druga osoba odluči da će neko drugi platiti za to, tako da ne doprinosi društvu kao druge investicije”.

Kao i Gejts, Lagard takođe ne poseduje kriptovalute, rekla je u emisiji College Tour da želi da „praktikuje ono što propoveda“.

Drugi zvaničnici ECB dali su kritičke primedbe u vezi sa kriptovalutama i, poput Lagardove, pozvali su da se one regulišu.

MARIO ZNA i dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- Nova HISTERIJA- Za 24h SZO i Klaus Švab otvaraju VRATA PAKLA

Nulta Tačka/ZeroHedge