Sve vesti Svet

Predsednik Dume nakon Poljske ideje da se Ukrajini daju nuklearne bojeve glave: Ako se te ideje ostvare, te zemlje će nestati sa celom Evropom

Predsednik Dume nakon Poljske ideje da se Ukrajini daju nuklearne bojeve glave: Ako se te ideje ostvare, te zemlje će nestati sa celom Evropom

Ideja o isporuci nuklearnog oružja Ukrajini usred sukoba između Kijeva i Moskve koja je u toku predstavlja izazivanje “nuklearnog sukoba u centru Evrope” i potpuno je suluda, izjavio je u nedelju predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Zvaničnik je odgovorio na primedbe Radoslawa Sikorskog, poljskog poslanika u Evropskom parlamentu i bivšeg ministra spoljnih poslova, koji je rekao da Zapad ima “pravo” da to učini.

„Sa takvim poslanicima, Evropljani će imati mnogo ozbiljnije probleme od onih sa kojima su se već danas suočili – izbeglice, rekordna inflacija, energetska kriza“, rekao je Volodin u objavi na društvenim mrežama.

Sikorski podstiče nuklearni sukob u centru Evrope. Ne razmišlja o budućnosti ni Ukrajine ni Poljske. Ako se njegovi predlozi ostvare, ove zemlje će nestati, zajedno sa celom Evropom.

Volodin je takođe doveo u pitanje mentalno zdravlje poljskog diplomate veterana, sugerišući da bi ga trebalo “pregledati kod psihijatra”, staviti “pod nadzor” . “Upravo zbog ljudi poput Sikorskog, potrebno je ne samo osloboditi Ukrajinu od nacističke ideologije, već je i demilitarizovati, osiguravajući zemlji nenuklearni status”, dodao je zvaničnik.

“RAK DRUŠTVA”- Pokrenuta je peticija protiv “Evro Prajda” u Beogradu

Sikorski, koji je vodio Ministarstvo spoljnih poslova Poljske između 2007. i 2014. godine, izneo je tu ideju u intervjuu za ukrajinsku Espreso TV u subotu. Diplomata je optužio Rusiju za kršenje Budimpeštanskog memoranduma iz 1994., okvirnog sporazuma koji su potpisale Ukrajina, Rusija, Velika Britanija i SAD, prema kojem je Kijev predao nuklearni arsenal koji je nasledio nakon raspada Sovjetskog Saveza u zamenu za sigurnosne garancije i ekonomske koristi. .

„Zapad ima pravo da Ukrajini da nuklearne bojeve glave kako bi zaštitila svoju nezavisnost“,izjavio je Sikorski.

NultaTačka