Region Sve vesti

Predsednik MAĐARSKOG parlamenta: Sankcije rusiji su pogrešne do SRŽI

Predsednik MAĐARSKOG parlamenta: Sankcije rusiji su pogrešne do SRŽI

Ekonomski rat EU protiv Rusije će osakatiti ekonomiju bloka, upozorio je Laslo Kover.

Predsednik mađarske Narodne skupštine Laslo Kover osudio je ekonomske sankcije EU Rusiji kao „pogrešne do srži“, predviđajući ekonomsku devastaciju kao rezultat. Kover, dugogodišnji kritičar bloka, dodao je da uspeh Mađarske zavisi od saradnje i sa Istokom i sa Zapadom.

Govoreći u subotu u mađarskom gradu Bugaču, Kover je jednom mađarskom poslovicom opisao odluku EU da uvede velike ekonomske sankcije Rusiji, a da se i dalje oslanja na njen izvoz energije.

„Briselski političari su zamahnuli nogama bez konja ispod sebe“ , rekao je on učesnicima festivala Kurultaj, godišnje manifestacije koja slavi evroazijsku i tursku stepsko-nomadsku kulturu konja. Kover je dodao da su sankcije – uvedene u sedam uzastopnih rundi otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru – „pogrešne do srži“ i da će rezultirati ekonomskom propašću Evrope.

Kover je član stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, a sličan stav o politici sankcija Brisela izneo je i sam Orban. U govoru prošlog meseca, Orban je otvoreno ocenio da „sankcije ne destabilizuju Moskvu“ kako je nameravano.

Gejevi iz Srbije mole državu da preduzme mere zbog MAJMUNSKIH BOGINJA: zahtevaju vakcinaciju

Umesto toga, primetio je: „Evropa je u nevolji.

EU, koja zavisi od Rusije za oko 40% svog gasa i trećinu svoje nafte, suočava se sa rastućim troškovima energije i rekordnom inflacijom, pošto je uvela delimičnu zabranu ruske nafte i najavila postepeno smanjenje uvoza ruskog gasa. Sa više država EU koje nameću racioniranje struje i očekuje se da će se situacija pogoršati kako nastupa zima, Mađarska je uspela da izvuče izuzeće od embarga na naftu i pregovara sa Moskvom da poveća kupovinu gasa od Rusije.

Ovakav stav učinio je Mađarsku daljom od EU, kao i Orbanovo insistiranje da je politika NATO-a naoružavanja Ukrajine protiv Rusije izgubljen slučaj. Mađarski premijer je ranije ovog meseca odgovorio na kritike izjavom da „Brisel nije naš gazda“ i da će „nezavisna, suverena mađarska nacija“ raditi na „sprečavanju“ politike EU koja nije u njenom nacionalnom interesu.

Kao članica EU, Mađarska je ipak strana u većini sankcija Brisela Rusiji. Slično tome, kao zemlja NATO-a, Mađarska bi bila obavezna da stane na stranu alijanse koju predvode SAD ako se uključi u otvoreni rat sa Rusijom.

U svom govoru u subotu, Kover je opisao istoriju i geografiju Mađarske kao „most“ između Istoka i Zapada. „Kada su se Istok i Zapad sukobili, to je donelo samo pad“ , rekao je on. „Ali ako su sarađivali, to je Mađarskoj donelo šansu da se podigne.

NultaTačka