Sve vesti Svet

PREDSEDNIK MEKSIKA JASAN: MEKSIKO NEĆE BITI TALAC FARMAKO INDUSTRIJE! NEĆEMO VAKCINISATI NAŠU DECU!

Korisnici društvenih medija teoretizovali su da bi se predsednik Andres Manuel Lopez Obrador mogao suočiti sa ozbiljnim posledicama nakon što je odbio da kupi vakcine za decu, obećavajući da Meksiko neće popustiti pod pritiskom farmaceutskih kompanija.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

U primedbama iznetim ranije ove nedelje, meksički lider rekao je da njegova vlada još uvek čeka da naučna zajednica pokaže prednosti vakcinisanja maloletnika. Dok se ne pruže konačni dokazi, Meksiko će odbijati kupovinu vakcina za decu, najavio je Obrador, dodajući da se čini da su farmaceutske kompanije više fokusirane na ostvarivanje profita nego na osiguravanje medicinske potrebe jer povećavaju rekordnu prodaju vakcina protiv Covid-19.

“Meksiko neće biti taoc farmaceutskih kompanija koje samo žele da posluju i plaše decu idejom da je potrebno vakcinisati se protiv Covid-19”.

Slično je kritikovao planove farmaceutskih kompanija o uvođenju trećih ili čak četvrtih doza, pojašnjavajući da bi ubodi mogli biti „suvišni“.

Govoreći o istoj temi, podsekretar za zdravstvo Hugo Lopez-Gatell tvrdio je da nema “nikakvih naučnih dokaza” koji bi pokazali da je vakcina “neophodna” za maloletnike, s obzirom na visoku stopu inokulacije među odraslom populacijom, izvestio je Excelsior, drugi najstariji dnevnik u Mexico City-ju.

Meksiko je odobrio niz vakcina protiv Covid-a za hitnu upotrebu, uključujući vakcine koje su razvili Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson i Sinovac, kao i ruski Sputnik V.

Ministarstvo zdravlja zemlje nedavno je otkrilo da je najmanje 48% Meksikanaca primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Kao i mnoge druge zemlje, Meksiko je postupno uvodio svoj program inokulacije, dajući visokorizičnim grupama prvi prioritet. Trenutno, oni mlađi od 18 godina nisu uključeni u akciju vakcinacije.

U velikoj meri zanemarene u međunarodnim medijima, Obradorove provokativne primedbe postale su viralne nakon što je video zapis njegovog govora sa engleskim titlovima podeljen na društvenim mrežama.

Nekoliko komentara pozdravilo je “cajones”(hrabrost) meksičkog predsednika zbog prozivanja velikih farmaceutskih kompanija zbog pohlepe. Pfizer se, na primer, pohvalio rekordnim profitom i nedavno je podigao celogodišnje procene prodaje svoje vakcine na 45 milijardi dolara.

Drugi su delili više zavereničke reakcije na Obradorove komentare. Brojni posmatrači su teoretizovali da se meksički predsednik izlaže potencijalnoj opasnosti ili “nesreći” kritikujući kompanije Big Pharma na tako otvoren i direktan način.

Iako se Meksiko ne oseća prijatno u primeni vakcina nad mlađom populacijom, mnoge druge zemlje su počele da nude vakcinu maloletnicima, kako u kliničkim ispitivanjima, tako i u okviru napora za vakcinaciju. Prema klinici Mayo, oko 14% Amerikanaca mlađih od 18 godina primilo je barem jednu vakcinu protiv Covid-a.

Šta vi mislite, da li je ovo sledeći predsednik na listi onih koji su misteriozno umrli ili poginuli nakon atentana?! Mi se nadamo da ne.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT