Sve vesti Svet

Predsednik Meksika kritikovao je nemoralan NATO proksi rat u Ukrajini

Predsednik Meksika kritikovao je nemoralan NATO proksi rat u Ukrajini

Predsednik Meksika je osudio pristup NATO-a ratu u Ukrajini, označivši ga „nemoralnim“.

„Koliko je lako reći: ’Evo, poslaću ti ovoliko novca za oružje‘. Zar se rat u Ukrajini nije mogao izbeći? Naravno da je mogao“, rekao je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Lopez Obrador nije elaborirao kako, ali pošteno je reći da bi mirno rešenje bilo usredsređeno na pregovore o:

  • Neki oblik nezavisnosti za istočne ukrajinske pokrajine Donjeck i Lugansk
  • Obećanje ukrajinske vlade da neće ući u NATO
  • Priznanje Ukrajine da je Krim sada deo Rusije

Čini se da sve lošiji ishodi za ukrajinsku vojsku sada upućuju na mogući dogovor o kraju rata koji obuhvata ta ista tri elementa, ali možda sa Donjeckom i Luganskom — koji zajedno čine region Donbasa — koji će se potpuno pridružiti Rusiji.

Iako ćemo verovatno završiti na istoj poziciji — ili još gore, sa gledišta Zapada — Bajdenova Bela kuća i zemlje članice NATO-a bile su zadovoljne time što su prvo pokrenule proksi rat koji je obogaćivao industriju oružja i koji je uzeo užasan ljudski danak Ukrajini, uparen sa ekonomskim ratom koji izaziva očaj i glad za ljude u Sjedinjenim Državama, Evropi i širom sveta.

Politika SAD i NATO-a je u suštini kao da kažete: „Ja ću snabdevati oružjem, a ti ćeš žrtvovati svoje ljude“, rekao je Lopez Obrador. “To je nemoralno”.

Njegovi komentari dolaze dok ruske snage nastavljaju da jačaju svoju poziciju u Donbasu, dok su već obezbedile „kopneni most“ teritorije koja povezuje Rusiju sa Krimom, koji je Rusija vratila 2014.

Ove primedbe su bile drugi prikaz nezavisnosti Lopeza Obradora od Vašingtona poslednjih dana. Prošle nedelje je odbio da prisustvuje Samitu Amerike gde su domaćin bile SAD, u znak protesta zbog Bajdenovog isključivanja Kube, Nikaragve i Venecuele.

Objašnjavajući svoje odbijanje, Lopez Obrador je rekao: „Verujem u potrebu za promenom politike koja je bila nametnuta i to vekovima, isključenost određenih zemalja, želja za dominacijom… nedostatak poštovanja suvereniteta zemalja, nezavisnosti svake zemlje”.

Meksiko je glasao za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska intervencija u Ukrajini, ali je Lopez Obrador inače izjavio: „Naša pozicija je neutralnost“.

Lopez Obrador je član stranke Morena. Mesec dana nakon ruske intervencije u Ukrajini, šest članova Morene bilo je među grupom meksičkih poslanika koji su pokrenuli „Komitet prijateljstva Meksiko-Rusija“, koji je aplaudirao ruskom ambasadoru Viktoru Koroneliju kada se obratio grupi u martu.

„Za nas je ovo znak podrške, prijateljstva, solidarnosti u ovim komplikovanim vremenima u kojima se moja zemlja ne suočava samo sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, već i sa ogromnim medijskim ratom“, rekao je Koroneli. „Rusija nije započela ovaj rat, već ga završava”.

JESTIVI CRVI stižu u Srbiju- Ješćemo ih i bićemo SREĆNI?!

Nulta Tačka/InfoWars