Sve vesti Svet

PREDSEDNIK MEKSIKA pozvao na petogodišnje GLOBALNO PRIMIRJE

PREDSEDNIK MEKSIKA pozvao na petogodišnje GLOBALNO PRIMIRJE

Period mira bi omogućio nacijama da promovišu ekonomski razvoj, kaže meksički predsednik

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da pristane na petogodišnje primirje usred sukoba u Ukrajini i zastoja oko Tajvana.

Govoreći na konferenciji za novinare u Nacionalnoj palati u Meksiko Sitiju, predsednik je rekao da geopolitičke tenzije između Kine, Tajvana i SAD nanose štetu svetu, koji se povija pod rekordnom inflacijom i problemima u lancu snabdevanja.

„ Nacije se mogu dogovoriti o primirju od najmanje pet godina kako bi se suočile sa krizom koja pogađa narode. Primirje koje završava rat, konfrontaciju i provokacije “, rekao je on. „ Kada borbe prestanu, neka stvari ostanu kakve jesu, posebno rat između Rusije i Ukrajine. ”

Na pitanje o stavu Meksika po pitanju Tajvana, Lopez Obrador je naveo da dijalog treba da ima prednost nad konfrontacijom, dodajući da zemlje treba da prekinu trgovinske ratove i da koriste okvir UN za praćenje relevantnih obaveza.

Tokom primirja, rekao je on, nacije bi mogle da rade zajedno da pomognu siromašnima i unaprede ekonomski razvoj. „ NE provokacijama, NE ratu. Ne želimo hegemonije u svetu. Nije previše tražiti od Sjedinjenih Država, Rusije i Kine da prihvate ovaj predlog, koji bi mogao da se iznese u Ujedinjenim nacijama “, rekao je on.

Predsednik je dodao da se „ ne radi o dobrim i lošim momcima “, već o stavljanju interesa običnih ljudi iznad interesa vlada i ekonomskih grupa. „ Iako ovo izgleda utopijski, ovo je ono što je potrebno. Ne postoji drugi put .”

Opomene meksičkog predsednika iznete su nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Putovanje visokog američkog zvaničnika na samoupravno ostrvo izazvalo je žestoke proteste Pekinga, koji smatra da ovakvi potezi Vašingtona narušavaju teritorijalni integritet Kine.

Prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, SAD „ kontinuirano potkopavaju suverenitet Kine, omalovažavaju politiku Jedne Kine i čak namerno pokušavaju da veštački stvore incident u Tajvanskom moreuzu “.

Ovu izjavu je ponovio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da su „tenzije oko Tajvana veštački izazvane “ „ nepotrebnom “ posetom Pelosijeve. Prema rečima portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, putovanje je rizikovalo „ podrivanje regionalne stabilnosti i bezbednosti “.

NultaTačka