Sve vesti Svet

PREDSEDNIK MODERNE UPOZORAVA DA BI VAKCINE MOGLE DA BUDU SLABA ZAŠTITA OD OMIKRONA

Prerano je reći da li će varijanta omikron zaista moći da izbegne imunitet izazvan vakcinom i infekcijom kako bi isporučio „probojne“ infekcije, kao što je prvobitno obećano.

Ali proizvođači vakcina, uključujući Modernu, čija je cena akcija oslabila znatno ispod svojih maksimuma od pre samo nekoliko meseci, počinju da zvuče kao da žele da omikron opravda još jednu generaciju vakcina, ako ni zbog čega drugog, nego da bi ojačao krajnji rezultat Moderne, i zadovoljio velika očekivanja Volstrita.

Nakon što je izvršni direktor Stephane Bancel pomogao da se tržišta zastraše početkom prošle nedelje intervjuom u kojem je upozorio na navodno razorni potencijal omikrona, još jedan viši izvršni direktor Moderne postarao se u ponedeljak da oslobodi još jednu rundu straha, neizvesnosti i sumnje u vezi sa omikronom.

U razgovoru za Bloomberg, predsednik Moderne Stiven Hoge rekao je da postoji „stvarni rizik“ da će postojeće vakcine protiv COVID-a biti manje efikasne protiv omikrona.

To više nije konsenzus. Čak je i dr Fauči rekao tokom vikenda da se čini da je omikron manje virulentan od delte, što znači da ako postane dominantna varijanta, manje ljudi će umreti ili se ozbiljno razboleti, kao što je ranije objašnjeno.

To je samo podsetnik da se „nauka“ može izobličiti da podrži praktično svaki sebični argument.

Hoge je napravio korak unazad od mesta gde je Bancel ostavio stvari, rekavši da je prerano reći da li bi varijanta mogla nadmašiti zaštitu vakcine. Ali on je rekao da će biti potrebna ažurirana formulacija ako se utvrdi da varijanta izaziva neočekivano veliki broj probojnih infekcija. On je dodao da veruje da postoji “stvarni rizik” da se ovo dogodi.

„Mislim da postoji realan rizik da ćemo videti smanjenje efikasnosti vakcina“, rekao je Hoge u intervjuu za ABC. “Ono što ne znam je koliko je to značajno”.

Pad efikasnosti od 50% bio bi dovoljan da garantuje novu generaciju vakcina, rekao je Hoge. Iako nije rekao mnogo o vremenskom okviru za proizvodnju novih vakcina, koji je ranije bio najavljen između 3-4 meseca.

„Da li ćemo videti nešto više poput smanjenja efikasnosti od 50%, što bi zaista značilo da ćemo verovatno morati da ponovo pokrenemo vakcinaciju i ažuriramo vakcine?“ rekao je Hoge.

Sada, da li bi Moderna reagovala na isti način u vezi sa omikronom kada bi bila u obavezi da besplatno, po ceni, ili – ne daj Bože – da deli IP koji omogućava proizvodnju vakcina od strane bilo koje ekonomije u razvoju.

Vredi napomenuti da dr Fauči nije jedini visoki državni zvaničnik koji je umanjio rizike omikrona u nastojanju da ublaži „neizvesnost“ koja muči tržišta, investitore i javnost. Hirurg dr Vivek Murti pojavio se u nedeljnim emisijama kako bi poručio Amerikancima da ne paniče zbog nove varijante omikron, iako je pozvao Amerikance da nastave da nose maske u javnosti i pozvao ih da preduzmu mere predostrožnosti koje su naučili u poslednja 22 meseca i primenjuju ih na svojim prazničnim okupljanjima.

Nulta Tačka/InfoWars