Sve vesti Svet

Predsednik Venecuele: Zapad pokušava da raskomada Rusiju, spremaju se za veliki rat

Predsednik Venecuele: Zapad pokušava da raskomada Rusiju, spremaju se za veliki rat

Predsednik Venecuele Nicolas Maduro optužio je Zapad da pokušava da uništi Rusiju usred sveobuhvatnih sankcija Moskvi zbog njene vojne kampanje u Ukrajini. Madurova zemlja živi pod velikim američkim embargom od 2019.

„Oni se postrojavaju, ekonomski, politički i diplomatski [na Zapadu] za veliki rat protiv Rusije. Iz Venecuele to osuđujemo”, rekao je Maduro u televizijskom govoru u petak.

“Oni žele rat koji će raskomadati Rusiju, uništiti je u komade i okončati nadu u multipolarni svet u kojem svi možemo da živimo.”

Ova južnoamerička zemlja osudila je glasanje u četvrtak u Generalnoj skupštini UN-a o suspendovanju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN-a.

Ministar spoljnih poslova Felix Plasencia rekao je da taj potez “ruši mostove” neophodne za dijalog i “ozbiljno ugrožava sigurnost, red i globalni mir”.

HIT! Uprkos visokoj stopi vakcinacije u Nemačkoj više od 150.000 infekcija za dan

SAD su uvele nekoliko rundi sankcija Venecueli, pogađajući, između ostalog, njenu naftnu industriju. Washington je otvoreno podržavao Madurovog političkog protivnika Huana Guaida, dok je Maduro optužio Zapad da pokušava da ga svrgne s vlasti.

Mnoge zemlje, uključujući zemlje članice NATO-a i EU, uvele su sankcije Moskvi kao odgovor na njenu vojnu kampanju u Ukrajini.

NultaTačka/RT