Sve vesti Svet

Premijer Španije: Putin je u ratu protiv cele EU- Pozvao na nastavak “borbe” protiv klimatskih promena

Premijer Španije: Putin je u ratu protiv cele EU- Pozvao na nastavak "borbe" protiv klimatskih promena

Rusija se ne bori samo protiv Ukrajine, već protiv cele Evropske unije, izjavio je španski premijer Pedro Sančez u intervjuu za Politiko u utorak. On je dodao da vojna operacija Moskve u Ukrajini propada i da je samo uspela da ojača EU.

Govoreći uoči Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, španski premijer je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin koristi „energiju kao ratno oruđe“, jer ga „ugrožavaju vrednosti EU“, prenosi Politiko.

Sančez insistira da su se, uprkos tekućoj energetskoj krizi koja je zahvatila EU nakon što je Zapad uveo sveobuhvatne sankcije Moskvi, države EU samo zbližile. Prema rečima premijera, uzastopne krize počevši od 2008. naučile su blok da udruži dugove, koordiniše investicije u odbranu i odvikne se od ruske energije.

Ceo svet čeka! Putin pomerio govor- Evo kada će se on i Šojgu obratiti naciji

Španski lider je istakao da je evropski energetski sistem sada „tržište koje ne funkcioniše“ , ali je istakao važnost pridržavanja politike čiste energije.

„Nemojte da koristite ovu energetsku krizu da blokirate napredovanje u klimatskoj krizi“, pozvao je Sančez kolege lidere EU, dodajući da su za borbu protiv krize potrebne nove „kreativne“ politike koje su bile „nezamislive pre samo nekoliko godina“ .

Sančezovi komentari dolaze pošto se zemlje evrozone trenutno suočavaju sa šansom od 80% od recesije u narednoj godini zbog rastućih cena energije zajedno sa ograničenim zalihama energije, otkriva nedavni izveštaj Blumberga.

Energetska kriza u EU, koju je u velikoj meri izazvala odluka bloka da se isključi od ruske nafte i uvede sankcije na isporuku ruskog gasa, pogoršana je početkom jula nakon što su dotok gasa iz Rusije smanjen zbog sankcija i tehničkih problema sa gasovod Severni tok 1, koji je potpuno zatvoren krajem prošlog meseca, navodno zbog tehničkih problema.

Dok su mnogi lideri EU lično krivili Vladimira Putina za energetsku krizu, Moskva tvrdi da su problemi bloka njeni sami i da EU vrši ekonomsko „samoubistvo“ svojom politikom sankcija.

Treba podsetiti da je Sančež pre nekoliko meseci označio klimatske promene kao uzrok sve većeg broja smrtnih slučajave u svetu.

NultaTačka