Sve vesti Svet

PRESEK STANJA! Globalistički milijarderi izgubili 1,4 hiljada milijardi dolara u prvoj polovini 2022

PRESEK STANJA! Globalistički milijarderi izgubili 1,4 hiljada milijardi dolara u prvoj polovini 2022

Bogatstvo Ilona Maska palo je za gotovo 62 milijarde dolara.

Bogatstvo Džefa Bezosa opalo je za oko 63 milijarde dolara.

Neto bogatstvo Marka Zakerberga bukvalno je prepolovljeno.

Sve u svemu, 500 najbogatijih ljudi na svetu izgubilo je ukupno 1,4 hiljada milijardi u prvoj polovini 2022, što predstavlja najgore polugodište ikada za globalnu klasu milijardera.

To je dramatična promena u odnosu na prethodne dve godine, kada je bogatstvo ultrabogatih naraslo, dok su vlade i centralne banke pokrenule neviđene mere podsticaja nakon korona histerije, povećavajući vrednost svega, od tehnoloških kompanija do kriptovaluta, prenosi Investitor.

S kreatorima politike koji sada podižu kamatne stope kako bi se borili protiv galopirajuće inflacije, neke od najprodavanijih deonica – i milijarderi koji ih poseduju – brzo gube vrednost. Maskova Tesla je imala najgori poslovni kvartal ikad, zaključno s junom, dok je Amazon.com pao najviše od pucanja “dot-com balona”.

MARIO ZNA UŽIVO- OVO SE NE PROPUŠTA! Čućete sve što niste smeli da čujete- Rušimo planove moćnika i njihovih plaćenika

Iako se gubici gomilaju za najbogatije ljude sveta, smanjenje socijalne nejednakosti je neznatno. Mask, Teslin suosnivač, i dalje ima najveće bogatstvo na planeti, s 208,5 milijardi dolara, dok je Amazonov Bezos drugi sa 129,6 milijardi dolara neto vrednosti, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Bernar Arno, najbogatiji Francuz, na trećem je mestu s bogatstvom od 128,7 milijardi dolara, a sledi ga Bil Gejts sa 114,8 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu. Čangpeng Žao, kriptopionir koji je u januaru debitovao na Bloomberg Billionaires Indexu s procenjenim bogatstvom od 96 milijardi dolara, doživeo je pad svog bogatstva za gotovo 80 milijardi dolara ove godine usred pada vrednosti digitalne imovine.

NultaTačka/Mediji