Sve vesti Svet

PRIČA O ČOVEKU KOJEG SU GODINAMA DRŽALI ZATVORENOG U LUDNICI A DA GA NISU IDENTIFIKOVALI

Svaki put kad je Joshua Spriestersbach pokušao da objasni lekarima, medicinskim sestrama i osoblju u državnoj bolnici na Havajima da imaju pogrešnog čoveka, niko nije slušao, a na njegove proteste odgovarali su lekovima.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nakon gotovo tri godine, konačno su shvatili svoju grešku i umesto da isprave grešku, prikrili su je tiho izbacivši Spriestersbach-a na ulicu sa samo 50 centi koje je posedova.

Projekat Hawaii Innocence sada zastupa Spriesterbach-a, a ove nedelje su zatražili od suda da ispravi život ovog nevinog čoveka. Podneta prijava projekta Innocence objašnjava kako je država tražila čoveka po imenu Thomas Castleberry i zgrabila prvu osobu koju su umesto nje videli, Spriesterbach-a.

Prema izveštaju, u to vreme Spriesterbach je bio beskućnik, kada je 2017. čekao u redu za hranu ispred skloništa u Honolulu-u. Red je bio dug i zaspao je na ulici, kada ga je probudio policajac, koji ga je hapsio. Spriesterbach je bio uhapšen zbog kršenja gradske uredbe o spavanju(ležanju) na pločniku.

Taj policajac je lažno tvrdio da je Spriesterbach, Thomas Castleberry, koji je izdao nalog za njegovo hapšenje zbog kršenja uslovne kazne u slučaju droge 2006. godine. Spriesterbach i Castleberry nikada se nisu sreli, ali su policija i svi zvaničnici uključeni u Spriesterbach-ovo protivpravno izvršili otmicu i lažno tvrdili da je on Castleberry.

Prema Projektu Innocence, nesposobnost policije i službenika bolnice, koji ništa nisu pokušali da učine i pritom prikrivali slučaj je krajnje kriminalni potez. Jer je sve što su trebali da učiniti jeste da shvate da Spriesterbach nije Castleberry, bilo upoređivanjem otisaka prstiju ili fotografijom, ali ništa od toga oni nisu učinili.

Umesto toga, zvaničnici su tvrdili da je Spriesterbach lud što je državi rekao da imaju pogrešnog momka i da je bio predan državnoj mentalnoj ustanovi na Havajima.

„Ipak, što je gospodin Spriestersbach više izražavao svoju nevinost tvrdeći da nije gospodin Castleberry, to ga je H.S.H. proglašavao zavaravajućim i psihotičnim, terali ga da pije jake lekove ”, navodi se u prijavi.

“Bilo je razumljivo da je gospodin Spriestersbach bio u uznemirenom stanju dok je bio nepravedno zatvaran zbog zločina g. Castleberry-ja i uprkos njegovom stalnom poricanju da je g. Castleberry i davanju svih njegovih relevantnih identifikacionih podataka i mesta na kojima se nalazio. Tokom g. Castleberry-jevog pojavljivanja na sudu, niko mu neće verovati niti preduzeti bilo kakve značajne korake da proveri njegov identitet i utvrdi da ono što gospodin Spriestersbach govori je istina, on nije bio gospodin Castleberry. ”

Čak su ga i njegovi javni branitelji odlučili ignorisati, umesto da mu jednostavno uzmu otiske prstiju ili pogledaju fotografije.

Srećom, nakon što je skoro tri godine bio drogiran konstantno i zatvaran po ceo dan, Spriesterbach se raspravljao sa nadležnim psihijatrom koji ga je konačno saslušao. Prema Innocence Project-u, sve što je bilo potrebno bilo je jednostavno Google pretraživanje za proveru Spriesterbach-ovog identiteta.

Psihijatar je tada pozvao detektiva da dođe u bolnicu i detektiv je lako proverio Spriesterbach-ove otiske prstiju i fotografiju kako bi utvrdio da je pogrešan čovek uhapšen, a Spriestersbach je proveo dve godine i osam meseci u instituciji, navodi se u prijavi. Još podmuklija je činjenica da je u to vreme policija uhapsila Spriesterbach-a, tvrdeći da je Castleberry. Dok je pravi Castleberry već bio u zatvoru, a bio je tamo od 2016. godine.

Umesto da se izvinu čoveku kojeg su silom drogirali i držali u zatvoru(zatvor za psihičke bolesnike) gotovo tri godine, zvaničnici su se tajno povukli da sakriju svoju nesposobnost. Održali su tajni sastanak i odlučili izbaciti Spriesterbach-a na ulicu bez ičega na njegovo ime.

„Održan je tajni sastanak sa svim prisutnim stranama, osim gospodina Spriestersbach-a. Ne postoji sudski zapisnik sa ovog sastanka. Nijedan unos ili nalog ne odražavaju ovu pogrešnu pravdu koja se dogodila ili zaključak da gospodin Spriestersbach nije Thomas Castleberry ”, navodi se u sudskom dokumentu.

Policija, državna kancelarija javnog branitelja, državni tužilac i bolnica “dele krivicu za ovo veliko rušenje pravde”, navodi se u tužbi.

Nakon što ga je bolnica opet izbacila na ulice, Spriesterbach je završio u prihvatilištu za beskućnike koji su kontaktirali njegovu porodicu.

Spriesterbach sada živi sa sestrom u Vermontu i izuzetno je potresen.

“Deo onoga što su koristili protiv njega bio je njegov vlastiti argument:‘ Ja nisam Thomas Castleberry. Nisam počinio ove zločine. … Ovo nisam ja, rekla je njegova sestra Vedanta Griffith za Associated Press, napominjući da je provela gotovo dve decenije u potrazi za bratom. “Pa su to koristili rekavši da je psihički bolestan, kao opravdanje da ga zadrže.”

NAJNOVIJA EMISIJA IZ BUNKERA! MARIO ZNA I PREDRAG PETKOVIĆ O ONOME O ČEMU NIKO NE SME DA PRIČA!

„I šta onda rade kad se pokaže da su krivi? Oni to čak ni ne zapisuju. Oni to ne čine delom ovog slučaja “, izjavila je njegova sestra. “A onda mu ne dođu i ne kažu: ‘Baš nam je žao’ ili, kako bi bilo čak i ‘Bože, ovo nisi bio ti. Sve vreme si bio u pravu. ”

Prema Griffith-ovoj, Spriestersbach sada odbija napustiti sestrino imanje od 10 jutara.

“Toliko se boji da će ga opet zatvoriti”, rekla je.

Ovo nije neka jednostavna greška, ovo je gruba nesposobnost bezosećajnog sistema, a svi usput odbijaju da rade svoje poslove koje finansiraju poreski obveznici. Umesto da jednostavno pregledaju čovekove otiske prstiju ili u svom sistemu traže fotografiju, odlučili su ga zatvoriti i prisilno drogirati godinama. Ovo je bio celi sistem, koji stalno zahteva naše poverenje i tera nas da ga poštujemo, koji nije mogao imati manje brige o otmici, stavljanju u kavez i drogiranju nevinog ljudskog bića pre nego što ga odbaci kao komad smeća.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ActivistPost

O uredniku

Elena Čakar